hr | en

Nakon presude Žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju pozivamo Vas na Konferenciju za novinare koja će se održati u ponedjeljak 19. studenog 2012. godine, u Kući ljudskih prava, Selska cesta 112 c u Zagrebu s početkom u 11.00 h.

I ovaj susret s Vama bit će prilika da još jednom upozorimo na nužnost nastavka kaznenog procesuiranja ratnih zločina počinjenih u tijeku i nakon VRA “Oluja”, izrazimo solidarnost s obiteljima žrtava i upozorimo na pomanjkanje suosjećanja prema stradalnicima iz drugih etničkih zajednica.

Na konferencija za tisak govorit će: Vesna Teršelič, voditeljica Documente i Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava

U Hrvatskoj ni danas nema niti jedne pravomoćne presude za ratne zločine u tijeku i nakon VRA „Oluje“. Civilne
žrtve rata nisu dočekale ispriku niti ostvarile pravo na reparacije.

Na konferenciji će se govoriti i o rješenju za naknadu štete iz siječnja 2012. godine u slučaju Jovana Berića, u kojem Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra “da je smrt Radivoja i Marije Berić, iz Varivoda uzrokovana terorističkim aktom, tj. aktom nasilja izvršenim iz političkih pobuda s ciljem izazivanja straha, užasa i osjećaja osobne nesigurnosti građana. Temeljem toga Republika Hrvatska je odgovorna i to po načelima društvene solidarnosti,ravnomjernog snošenja javnog tereta te pravičnog i brzog obeštećenja“.

Želimo i još jednom upozoriti na kampanju Žrtve su predugo čekale putem koje tražimo od odgovornih u institucijama da prije svega otpišu parnične troškove onim obiteljima koje su neuspješno iščekujući procesuiranje odgovornih za zločine nad njihovim najmilijima pokrenuli tužbene zahtjeve protiv RH te osiguraju preduvjete za priznanje patnje i reparacije za sve civilne žrtve rata.

Više informacija možete dobiti na stranicama www.civilnezrtve.hr i www.documenta.hr, 014572398, 0914572398

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću