hr | en

Povodom skorašnjeg ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, i s tim u vezi još uvijek otvorenih pitanja vezano uz nasljeđe rata, suočavanje s prošlošću i izgradnju mira, Documenta – Centra za suočavanje s prošlošću, u koordinaciji sa šezdeset i devet organizacija civilnog društva, okupljenih oko zajedničke Platforme 112, organizira,

Konferenciju za novinare, koja će se održati 28. lipnja 2013., u Kući ljudskih prava Zagreb, Selska cesta 112 c, s početkom u 11.00 h.

Na konferenciji će istaknute aktivistkinje organizacija civilnog društva u Hrvatskoj, Vesna Teršelič, Documenta – Centra za suočavanje s prošlošću, Sandra Benčić, Centra za mirovne studije i Marina Škrabalo, GONG predstaviti Izvještaj Platforme 112 o otvorenim pitanjima vezanim uz nasljeđe rata, suočavanje s prošlošću i izgradnju mira u trenutku pristupanja RH EU.

Kako stoji u spomenutom Izvještaju “Republika Hrvatska će 01. srpnja postati članica EU-a sa specifičnim iskustvoim nedavnog rata, te još jednom podsjećamo kako civilne žrtve rata još uvijek čekaju rješavanje gorućih pitanja te ukazujemo na nužnost rasvjetljavanja okolnosti počinjenja svih ratnih zločina i kažnjavanja počinitelja“.

“U Bazi podataka ratnih zločina DORH-a evidentirano je 490 zločina. Do 30. rujna 2012. DORH-u su bili poznati počinitelji 316 zločina, a počinitelji 174 zločina bili su nepoznati. No tek je 112 zločina (22,86%) u potpunosti riješeno”.

“Želimo da članstvo Republike Hrvatske kao i članstvo drugih post-jugoslavenskih zemalja, u bliskoj budućnosti, dadu poticaj za razvijanje institucionalnih mehanizama za ostvarivanje prava na istinu, pravdu, obeštećenje i garanciju neponavljanja zločina kako u Republici Hrvatskoj tako i u drugim post-jugoslavenskim zemljama i u Europskoj uniji”.

Upozoravamo, stoji u izvještaju Platforme 112, “ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju za rješavanje ovih problema postaju odgovorene i institucije EU. To je obaveza i prilika za unapređenje već postojećih mehanizama za ostvarivanje prava na pravični sudski postupak i naknadu štete kao i razvijanje novih koji će mladim generacijama omogućiti ostvarivanje prava na učenje povijesti utemeljene na činjenicama”.

Platforma 112