hr | en

Od događaja koji su obilježili početke ratova na području bivše Jugoslavije prošlo je dvadeset godina. Raspad Jugoslavije i nacionalno zaokruživanje novih nacionalnih država snažno je utjecalo na društvo u svim njegovim aspektima – mlado građanstvo koje se od sredine osamdesetih postupno oslobađa socijalističke ideologije susreće se s nedemokratskim režimima, nije pasivno reagiralo. Četvrtog srpnja 1991. godine dopisom Zelene akcije izdaje se povelja s naslovom „Spriječimo rat!“ kojim je osnovana Antiratna kampanja.

Obilježavanje tog datuma jest i povod regionalne konferencije Nasljeđe mirovnih inicijativa, kojom želimo okupiti mirovnjake/inje, aktiviste/ice i teoretičare/ke, u promišljanju oko smisla svih antiratnih i mirotvornih nastojanja s početka devedesetih. Koji je bio domet njihova djelovanja na društvo? Na koji način su djelovale mimo i protiv državnih institucija, a u kojem smislu bile zagovor za pravnu državu? Na koji su način utjecale na afirmiranje življenja prema vlastitoj savjesti te stavljanja na dnevni red najrazličitijih zapostavljenih društvenih problema? Koliko su života spasile? Kakav je u njima status uživala teorija? Kakvi danas zadaci predstoje nekoj sustavnoj mirovnoj politici? To su samo neka do pitanja koje kanimo problematizirati.

Konferencija se održava u Zagrebu, Art kino Grič, 01.-02.ožujka 2012. i otvorenog je tipa (nismo u mogućnosti pokriti troškove puta i smještaja sudionicima/ama izvan Zagreba). Konferenciju zajednički organiziraju Documenta, Friedrich Ebert Stiftung Hrvatska i Heinrich Boell Stiftung Hrvatska. Program se nalazi u prilogu.