hr | en

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću u suradnji s Centrom znanja u području promicanja i zaštite ljudskih prava Kuće ljudskih prava pozivaju vas da sudjelujete na jednodnevnoj konferenciji Fenomeni isključivosti u Republici Hrvatskoj 1990-ih godina.

Povod za održavanje konferencije jest knjiga Ante Lešaje, Knjigocid: Uništavanje knjiga u Hrvatskoj 1990-ih. Na konferenciji će se kroz tri panela tematizirati teška kršenja  ljudskih prava devedesetih godina u Republici Hrvatskoj, pravosudna dimenzija te problematike u devedesetima i danas, te odgovori koje su na te izazove ponudile organizacije civilnog društva i organizacije za ljudska prava. Poseban je panel posvećen problematici stanarskih prava i deložacija. U posljednjem panelu problematizira se fenomen knjigocida i recepcija djela Knjigocid: Uništavanje knjiga u Hrvatskoj 1990-ih godina, razmjeri sustavnog uništavanja kulturne baštine i mogućnosti pravne zaštite, te fenomen isključivosti u području lingvistike.

Na početku konferencije najavit ćemo otvaranje Arhiva za ljudska prava pri Documenti.

Na konferenciji govore Zoran Pusić, Milena Čalić Jelić, Srđan Dvornik, Orhideja Martinović, Veselinka Kastratović, Ante Lešaja, Marko Sjekavica te Snježana Kordić.

Konferencija se održava 18. listopada 2013. u Kući ljudskih prava u Zagrebu, Selska 112c, sa početkom u 10 sati.

Program konferencije nalazi se u prilogu.

Za potvrdu sudjelovanja na konferenciji i dodatne informacije, obratite se na mail zrinka.kolaric@documenta.hr ili telefon 01 641 3581.