hr | en

Antifašistička liga RH organizirat će u utorak 29. srpnja 2014. skup sjećanja na nedužne žrtve ustaškog zločina, počinjenog nad velikim brojem Srba iz Gline i okolice u ljeto 1941. godine.

Polaganjem cvijeća i kratkim programom želimo odati počast žrtvama te još jednom podsjetiti na mjesto stradanja koje još uvijek ne nosi svoje pravo ime. Komemorativni skup će se održati ispred Spomen doma u Glini s početkom u 10.00 h.

Masovna ubojstva glinskih građana, muškaraca starijih od 15 godina u svibnju te isto tako masovni zločin počinjen u glinskoj srpskopravoslavnoj crkvi Presvete Bogorodice koncem srpnja, a najvjerojatnije i početkom kolovoza 1941. godine, ističu se među mnoštvom drugih počinjenih 1941. godine.

Mjesto zločina prvi je put memorijalno obilježeno 1969. godine izgradnjom Spomen-doma, a uređivanje memorijalnog prostora trajalo je do 1995. godine, što je na koncu uključivalo i  1.564 imena stradalih na kamenim pločama.

U kolovozu 1995., nakon operacije Oluja, spomenik je demoliran, ploče su uklonjene, a Spomen-dom preimenovan u Hrvatski dom.

Antifašistička liga RH