hr | en

Srpsko narodno vijeće skupa sa potomcima i poštovateljima žrtava će i ove godine odati poštu Srbima ubijenima u ljeto 1995. godine nakon vojno-redarstvene akcije Oluja na području Šibensko-kninske županije.

Vjerski obredi i komemoracija će se održati 28. septembra/rujna s početkom u 12h u selu Varivode. Po završetku programa u Varivodama obići ćemo i autentična mjesta stradanja u Gošiću.

U selu Gošić, kod Kistanja, je 27. avgusta/kolovoza 1995. ubijeno 7 starijih osoba: Savo Borak (70), Vasilj Borak (68), Grozdana Borak (75), Marija Borak (81), Kosovka Borak (77), Milka Borak (75), Dušan Borak (56). Svi ubijeni su bili civili u selu u kojem ni ranije niti u vrijeme ubojstava nije bilo nikakvih ratnih aktivnosti. Prema podacima organizacija za zaštitu ljudskih prava, ubijeni su bez imena i prezimena tajno sahranjeni od strane pripadnika MUP-a na kninskom groblju pod rednim brojevima 543. do 550. Istraga nikada nije provedena.

Potom, gotovo dva mjeseca od obustave ratnih djelovanja, 28. septembra 1995., ubijeno je i devet starijih mještana sela Varivode: Dušan Dukić (59), Špiro Berić (55), Jovo Berić (75), Jovan Berić (56), Radivoj Berić (69), Marija Berić (69), Milka Berić (67), Marko Berić (82) i Mirko Pokrajac (84). Ubijeni su hicima iz neposredne blizine na svojim kućnim pragovima. U selu se nisu odvijale nikakve vojne aktivnosti, u njemu nije pronađeno oružje niti bilo kakvi elementi koji bi opravdali ili objasnili upotrebu sile.

Sa žaljenjem konstatiramo da unatoč dosadašnjim dolascima predstavnika vlasti i odavanja pošte nevinim žrtvama, do danas se gotovo ništa nije promijenilo po pitanju sjećanja na stradale, pronalaženja počinitelja te u statusu civilnih žrtava srpske nacionalnosti u hrvatskoj javnosti.

Ove godine želimo odati poštu nastradalima, ali i zahvaliti se svima koji su odvažno i požrtvovano svih ovih godina govorili o stradanju Srba u ratu 1991-1995.  te izravno pomagali obiteljima usmrćenih i podržavali ih u borbi za osnovna ljudska prava. Zaslužni sugrađani i sugrađanke će skupa sa obiteljima usmrćenih posaditi devet čempresa u Varivodama u spomen na devetoro ubijenih mještana. Potom će okupljeni odati poštu i žrtvama u Gošiću i prisustvovati otkrivanju spomen-obilježja.

Još jednom podsjećamo da niti nakon 18 godina od završetka rata nisu pronađeni počinitelji ovih kaznenih djela. U ime srpske zajednice tražimo:

istraživanja i procesuiranja ratnih zločina;

rasvjetljavanje sudbine svih nestalih;

utvrđivanje broja i analize potreba civilnih žrtava;

otpisivanje parničnih troškova obiteljima usmrćenih i oštećenima ratnim i terorističkim djelovanjem;

mijenjanje zakonodavnog okvira za ostvarenje prava civilnih žrtava rata;

adekvatnu podršku svjedocima u postupcima suđenja za ratne zločine;

pokretanje procedure za donošenje propisa za obilježavanje mjesta stradanja svih civilnih žrtava;

 

U ime srpske zajednice ponavljamo:

 

Rat je okončan prije 18 godina.

Pravda je ljudsko pravo koje do danas nije jednako dostupno srpskim žrtvama.

Država nije učinila dovoljno za civilne žrtve srpske nacionalnosti.

Ponavljamo da veći dio hrvatske javnosti o ovim i sličnim činjenicama šuti.

 

Srpsko narodno vijeće