hr

Na današnjem komemoriranju i obilasku lokacija bivših ustaških koncentracijskih logora iz sustava Gospić-Jadovno-Pag, u kojima su tijekom ljeta 1941. ubijane uglavnom osobe srpske i židovske nacionalnosti,  predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac zapitao se: „Sjećamo li se dovoljno, znamo li dovoljno. Sigurno ne. Sjećamo se na pola, a zaboravljamo više od pola. 2010. ovdje je bio predsjednik Srbije Tadić, čiji je djed ubijen ovdje. 2011. godine ovdje je bio predsjednik Republike Hrvatske Josipović, a prije njega njegov prethodnik Mesić. Kad smo bili na putu za Europsku uniju bili smo više Europljani nego danas. Danas više nalikujemo na period iz 1989. i 1990.“ Potpredsjednica vlade RH, Anja Šimpraga rekla je: „Zna se da su u logorima iz sustava Gospić-Jadovno-Pag stradali Židovi, Srbi i u nešto manjem broju Hrvati. Zna se da su u Slani bili zatvarani muškarci a u Metajni žene i djeca. Ipak nekima svjedočanstva nisu dovoljna. Ovo predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust je prilika da izgradimo tolerantnije društvo i da suprotstavljanje revizionizmu stavimo visoko na listu prioriteta.“

Komemoracije u Jadovnom i uvali Slana su organizirali Srpsko narodno vijeće i Koordinacija židovskih općina RH. Među brojnim uzvanicima komemoracijama su nazočili predstavnici Vlade RH, županija, te veleposlanstava Austrije i  Srbije.

Nakon komemoracije u Jadovnom planirano je da se uvali Slana, na otoku Pagu, ponovno postavi spomen ploča. Podsjećamo da je taj spomenik žrtvama ustaškog logora smrti uništen tri puta. Prvi je puta ploča postavljena 1975., a uništena 1991; obnovljena je od strane navedenih organizacija 2010., kada je potrajala tek dva dana. Ponovno je postavljena 2013. godine i nakon toga uništena za nekoliko dana. Svaki puta su izostale reakcije nadležnih organa, koji su dužni štititi baštinu i sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata.

Organizatori su na ovogodišnje obilježavanje u uvalu Slana pozvali gradonačelnika Novalje Ivana Dabu, kako bi prilikom otkrivanja spomen ploče ubijenima u ustaškim logorima Slana i Metajna na otoku Pagu, odao počast žrtvama rasnih zakona NDH-a. Svojim bi prisustvom i sudjelovanjem gradonačelnik poslao jasnu poruku svima koji su odgovorni za uništenje ranije postavljenih ploča. U nadi da će se javiti, posebno u godini kad Republika Hrvatska predsjeda Međunarodnim savezom za sjećanje na žrtve Holokausta, predložili su mu i sastanak.  Još uvijek čekaju njegov odgovor.  Kako od nadležnih organa nisu dobili garanciju da ovaj puta spomen ploča neće biti razbijena, odlučili su je za sada ne postaviti.

Na sastanku s gradonačelnikom željeli bi razgovarati o postavljanju ploče te o mogućnosti organiziranja izložbe „Put bez povratka: od logora Slana do logora Jasenovac“ koju su pripremili JUSP Jasenovac i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću kao i nastavku aktivnosti, poput arheološkog kampa u organizaciji Srpskog narodnog vijeća. Također, bi sastanak bio bila prilika za dogovor o primjerenom znaku sjećanja na otočanina Antu Zemljara, koji je kao mladi partizan žrtve Slane komemorirao već 1941. godine, kao i što kvalitetnije planiranje svih drugih programa vezanih uz nekadašnje lokacije ustaških koncentracijskih logora Metajne i Slane na otoku Pagu.

Pozivamo gradonačelnika Novalje Ivana Dabu, da  što prije zakaže sastanak kako bi dao svoj doprinos suprotstavljanju osporavanju činjenica o zločinima počinjenima u logorima na Pagu.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, obilježavanju se pridružuje organizacijom ljetne škole. Ljetna škola pod naslovom „Između pamćenja i zaborava“ na kojoj sudjeluju mladi iz Hrvatske, Italije, Njemačke i Slovenije bavi se temom kulture sjećanja i praksama sjećanja/zaborava u Hrvatskoj, kroz različite metodološke alate, uključujući predavanja, posjete, sudjelovanja na komemoracijama i radionice. Ljetna škola, koju podržava Europska unija, završava sutra u Zagrebu.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću