hr | en

Povodom obilježavanja 70. obljetnice oslobođenja grada Zagreba i Dana Europe održat će se komemoracija žrtvama fašizma i borcima Narodno-oslobodilačkog rata u Spomen-parku Dotrščina 07. svibnja u 10:00h u organizaciji Vlade RH, Grada Zagreba, gradske Skupštine i Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba.

Dotrščina je mjesto najvećeg masovnog zločina u modernoj povijesti Zagreba gdje su za vrijeme nacističke okupacije od 1941. do 1945. ustaše ubili nekoliko tisuća ljudi. Žrtve su većinom bili Židovi, Srbi, Romi te hrvatski antifašisti iz Zagreba i okolice.

Prostor dotrščinske šume uređivan je od 1960-ih te se u okviru spomen-parka nalazi pet monumentalnih spomenika, radovi istaknutih umjetnika: Vojina Bakića (dva rada), Branka Ružića, Stevana Luketića i Koste Angelija Radovanija.

Projekt Virtualni muzej Dotrščina www.dotrscina.hr je internetska stranica koja pruža osnovne informacije o mjestu i zbivanjima u Drugom svjetskom ratu, djelomično potisnutim iz javnog diskursa devedesetih godina prošlog stoljeća. Osim virtualno, Virtualni muzej Dotrščina djeluje i u fizičkome prostoru grada kroz privremene tematske postave u javnome prostoru te privremene memorijalne umjetničke intervencije na prostoru spomen-parka. Dosad su postavljene tri takve intervencije, a ove će godine po prvi puta biti raspisan međunarodni natječaj za privremenu memorijalnu intervenciju.

Nakon komemoracije Documenta i Antifašistička liga vas pozivaju u šetnju po spomen-parku Dotrščina uz vodstvo povjesničara Marka Smokvine.

Antifašistička liga RH