hr | en

U Jasenovcu se 12. travnja 2019. održala komemoracija za žrtve ustaškog logora u Jasenovcu, koju već četvrtu godinu za redom organiziraju manjinske i antifašističke udruge, bez sudjelovaja predstavnika državne vlasti. Predstavnik organizatora i  predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus u svom je govoru na komemoraciji upozorio hrvatsku vlast da se revizija povijesti u Hrvatskoj nastavlja, rekavši da zbog nedjelovanja državnih institucija ekstremna desnica postaje sve agresivnija, da je sve više otvorenih proustaških javnih događaja, a da na sve to vlast ne reagira. Kraus je vladajuće stoga pozvao da takve tendencije zaustave, poštujući hrvatske zakone.

Na komemoraciji je govorila i Povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe Dunja Mijatović te je poručila da ustaški logor Jasenovac svima treba biti povijesna lekcija, osuđujući relativiziranje jasenovačkih zločina od strane određenih hrvatskih političkih ličnosti, još jednom naglasivši kako za povijesni revizionizam u današnjoj Europi ne smije biti prostora.

Komemoraciju su organizirali Koordinacija židovskih općina, Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Srpsko narodno vijeće i Savez Roma Kali Sara.