hr

Srpsko narodno vijeće (SNV) i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, danas, u srijedu 3. kolovoza 2022., s početkom u 11:00 organiziraju komemoraciju za sve one koji su izgubili živote, živote svojih bližnjih, domove i zavičaj tokom i u danima nakon VRA Oluja.

Ovogodišnja komemoracija održat će se u općini Gračac, u selu Deringaj, u neposrednoj blizini pravoslavne crkve Uspenija Presvete Bogorodice.

U spomen na mještanke i mještane Deringaja, Kijana i drugih sela gračačke okolice koji su izgubili živote u valu nasilja ljeta i jeseni 1995. godine na komemoraciji će govoriti Milorad Pupovac, saborski zastupnik i predsjednik SNV-a i Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

Ponovo upozoravamo na zakašnjelo i sporo procesuiranje ratnih zločina. U dvadeset i sedam godine od operacije „Oluja“, hrvatsko pravosuđe podiglo je tri optužnice za ratne zločine nad krajinskim Srbima i to protiv ukupno sedmorice pripadnika hrvatskih vojnih i policijskih postrojbi. Suđenja su rezultirala s dvije osuđujuće pravomoćne presude, za zločine u Prokljanu i Mandićima te za zločin u Kijanima kod Gračaca. Za zločin u Kijanima prvostupanjska presuda donesena je u ožujku 2019., a potvrđena u srpnju 2021. U dva kaznena postupka donesene su oslobađajuće presude, za zločine u Prokljanu i Mandićima te u Gruborima. Jedan kazneni postupak, za zločin u Ramljanima, je obustavljen u fazi istrage.

Za većinu ratnih zločina Republika Hrvatska odnosno njezino pravosuđe propustili su utvrditi tko je i pod kojim okolnostima odgovaran za smrt vlastitih građana.

 

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću