hr | en

Na godišnjicu pada Bogdanovaca, 10. studenoga 1991., a time i potpune blokade Vukovara, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću podnijet će Državnom odvjetništvu RH (DORH) kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja.

Od kolovoza 1991. pa sve do kraja višemjesečnog otpora hrvatskih branitelja i početka okupacije, većinsko hrvatsko i drugo nesrpsko stanovništvo Bogdanovaca bilo je izloženo minobacačkim i zračnim udarima, kontinuiranim tenkovsko – pješačkim napadima od strane pripadnika JNA i srpskih paravojnih postrojbi  kao i posebno okrutnim postupanjima prema civilima koji su se skrivali u podrumima vlastitih domova.

Kaznena prijava koju podnosi Documenta, i to u petak, 10. studenoga u 11.00 h u sjedištu DORH-a, Gajeva 30 a, odnosi se na ratne zločine počinjene u periodu od kolovoza do konca studenoga 1991.

Iako su ratni zločini u Bogdanovcima dokumentirani za potrebe postupka povodom tužbe pokrenute od strane Republike Hrvatske za genocid protiv Jugoslavije (kasnije Srbije) pred Međunarodnim sudom pravde, za ove zločine DORH još uvijek nije podigao optužnicu niti je radi procesuiranja odgovornih za zločine ustupilo dokaze Republici Srbiji.

Uz imena žrtava navedena u tužbi za genocid kaznena prijava sadrži i imena dvadeset i dvije ubijene i nestale osobe koje su u Bogdanovcima prikupili Documentini istraživači koji rade na dokumentiranju ljudskih gubitaka u Hrvatskoj 1991. – 1995.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću