hr | en

Na poziv Odbora za rodnu ravnopravnost, Katarina Kruhonja, članica Upravnog odbora Documente govorila je u Europskom parlamentu 2. travnja 2019. Naslov njenog izlaganja glasio je: „Uloga žena u mirovnim procesima i specifičan slučaj Zapadnog Balkana“, s podnaslovom „Izgradnja kulture mira – između očaja i nade“. Svoje obraćanje Europskom parlamentu Katarina Kruhonja započela je vječno aktualnim i temeljnim pitanjem mirotvorstva: može li nenasilje nadvladati nasilje? Referirajući se na ratove u bivšoj Jugoslaviji od kojih je prošlo dvadesetak godina, Kruhonja je upozorila kako je ovo pitanje i dalje otvoreno. Govoreći o ženama s kojima je surađivala tijekom svih godina vlastitog mirovnog aktivizma, napomenula je da su dolazile iz vrlo različitih sociokulturnih i aktivističkih konteksta, ali su sve zajedno, tijekom ratnog perioda uspijevale pronaći načine zajedničkog djelovanja doprinoseći izgradnji vrijednosti na kojima se demokratsko društvo i kultura mira zasnivaju.

Upravo zato, Kruhonja je istakla u svom govoru, danas je ponovno potrebno pronaći nadu u očuvanje krhkog okruženja mira u regiji, a temelje te nade vidi u zajedničkom i globalnom priznanju potrebe za izgradnjom društava mira kao puta ka održivom razvoju. S druge strane tu je i jedno od ključnih iskustava koje je naučila u sklopu svog aktivističkog rada, a to je da je mir moguće graditi i usred najgoreg ratnog sukoba.

Za europsku budućnost mira, naglasila je Kruhonja, bit će potrebno ulagati u one ljude koji se protive nasilju, bez obzira na religiju, etničku pripadnost ili spol.      Sve je ovo moguće ostvariti kroz edukacije o nenasilnom djelovanju, osnaživanje pojedinaca i poticanje prekograničnih susreta kako bi se vratilo povjerenje te konačno, osiguravanjem dostatnih financijskih sredstava ženama dokazanima u građenju kulture mira.

Tekst govora pročitajte u prilogu.