hr | en

Sarajevo, 04. listopada 2018. – U Sarajevu se tijekom 03. i 04. listopada 2018, održala međunarodna konferencija «Regionalna suradnja, odgovornost, istina i pravda u bivšoj Jugoslaviji», s fokusom na nastavak procesuiranja ratnih zločina nakon prestanka rada Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu.

Nataša Kandić, aktivistica za ljudska prava je u ime regionalne koalicije za REKOM istaknula važnost osnivanja regionalnog tijela u vezi utvrđivanja činjenica o počinjenim ratnim zločinima.

«Činjenice imaju svoju vrijednost i moć, to je ono što je okupilo organizacije civilnog društva oko Inicijative za REKOM, da se činjenice o svim žrtvama utvrde i objedine. Brojka od 130 000 stradalih u ratovima na području bivše Jugoslavije još uvijek nije konkretan podatak. Tribunal u Haagu je unutar svojih istraga utvrdio okolnosti smrti oko 12.000 ljudi, a mi kao organizacije civilnog društva smo iz više izvora evidentirali oko 24.000 ljudskih žrtava, ne samo civila već i vojnika, pripadnika različitih vojnih formacija, … Iza nas je veliki posao kojeg je napravilo civilno društvo» naglasila je Kandić.

«Smatram da je odluka institucija RH da ne podrže regionalno tijelo koje bi se bavilo utvrđivanjem činjenica o počinjem ratnim zločinima privremena i štetna jer se i mjesta stradanja i počinitelji zločina nalaze u svim državma bivše Jugoslavije. To odbijanje nije u interesu prije svega obitelji žrtava, pa time i Republike Hrvatske.»

«Naša sjećanja su individualna, nestaju sa nama, isto kao i svjedočenja žrtava ali možemo ih sačuvati. Društvenog sjećanja nema bez pamćenja, a ono se pak gradi na činjenicama a ne na političkim narativima, kako je to sada slučaj u gotovo svim državama nasljednicama bivše Jugoslavije. Rekom treba podržati kao nasljeđe budućim generacijama», zaključila je Kandić.

Na konferenciji je također govorila Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću. Ona je naglasila da je najveći izazov priznavanje patnje svih žrtava.

«Krucijalno je otvoriti pitanje da li je moguće imati više narativa o ratu. Hrvatsko društvo se sada polarizira po liniji službene verzije rata i svih drugih, koje su različite.»

Teršelič je također istaknula da se događa da pravosuđe uradi dobar posao, primjerice kod presuda za zločin u Gospiću i Medačkom džepu, ali onda politički vrh negira činjenice u ime dnevno političkih intreresa pozdravljajući osuđenog ratnog zločinca.

Koalicija za REKOM ke mreža organizacija civilnog društva iz postjugoslavenskih zemalja koje se zalažu za osnivanje REKOM-a – Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriju bivše SFRJ od 01. siječnja 1991. do 31. prosinca 2001. godine.

Koalicija za REKOM