hr | en

Opt. Jure Šimić, koji je tijekom Domovinskog rata bio predsjednik kriznog stožera Bjelovara, dana 02. listopada 2019.  na Županijskom sudu u Rijeci nepravomoćno je oslobođen optužbe za ratni zločin, kojom ga se teretilo da je nakon oslobođenja vojarne u Bjelovaru naredio ubojstvo trojice zarobljenih časnika JNA.

Predsjednica vijeća, sutkinja Jesenka Kovačić u obrazloženju presude je, među ostalim, navela da je optužnica izmijenjena u ključnom dijelu – na koji su način ubijeni oštećenici, odnosno da je u optužnici izostavljen bitan element o načinu stradavanja oštećenika, kao i da je sedmero vještaka utvrdilo da su uzrok njihove smrti eksplozivne ozljede, odnosno djelovanje minsko-eksplozivnih sredstava za što se Šimić ne tereti. Navela je da sud nije utvrdio da bi Šimić, u situaciji kada se pucalo po gradu, zbog nekih izgovorenih ili neizgovorenih riječi, počinio kazneno djelo te da svjedoci tvrde da je cijeli dan proveo u kriznom stožeru. Kazala je da postoji pravo žalbe na presudu.

Podsjećamo,  suđenje u ovom kaznenom postupku započelo je 08. lipnja 2015. na Županijskom sudu u Rijeci čitanjem optužnice.  Prema navodima optužnice okr. Šimić je naredio ubojstvo trojice zarobljenih časnika JNA, zapovjednika vojarne “Božidar Adžija” u Bjelovaru. Dana 29. rujna 1991. hrvatskim vojno-redarstvenom snagama predalo se gotovo 60 časnika te 150 redovnih vojnika koji su bili razoružani i odjeveni u hlače i potkošulje. Optužnicom Jure Šimić se tereti da je kao predsjednika kriznog stožera Bjelovara prozivanjem iz skupine izdvojio zapovjednika 265. mehanizirane brigade, stacionirane u toj vojarni, pukovnika Kovačević Rajka te njegove pomoćnike: potpukovnika Miljka Vasića i kapetana prve klase Dragišu Jovanovića te naredio skupini vojnika, čiji se identitet ne zna, da ih odvedu sa strane i ubiju a oni su to i učinili, pucnjevima iz vatrenog oružja.

OPĆI PODACI

Toponim: Zločin u bjelovarskoj vojarni “Božidar Adžija”

Županijski sud u Rijeci

Broj predmeta: 10 K-rz-2/14

Vijeće za ratne zločine: tročlanim Vijećem predsjedava sutknjia  Jesenka Kovačić

Optužnica: ŽDO-a u Rijeci, broj K-DO-70/11 – IV od dana 17. veljače 2014 godine
 
Zastupnik optužbe: Doris Hrast, zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Rijeci

Kazneno djelo: ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. st. 1. OKZRH

Optuženik: Jure Šimić

Žrtve, ratni zarobljanici, ubijeni:

Kovačević Rajko
Vasić Miljko
Jovanović Dragiša