hr

U petak, 22. rujna 2023., od 10:00 do 13:30 u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre (Gradinski uspon 6, 52100, Pula) održat će se javno savjetovanje ”Baština antifašizma u suvremenim muzejskim i istraživačkim praksama”. Savjetovanje organiziraju Istarsko povijesno društvo, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću iz Zagreba, Savez antifašističkih boraca Primorsko-goranske županije, UABA Pula i Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost iz Vodnjana uz podršku Istarske županije. Do sada su provedena 3 savjetovanja u Pazinu, Opatiji i Rijeci, a predstojeće savjetovanje u Puli zadnje je u ovom ciklusu. Na njemu će se predstaviti dosad usvojeni zaključci, uočeni izazovi, ali i prilike za budućnost.

Namjera savjetovanja je doprinijeti razvijanju zajedničkog plana zagovaranja za uključivanje tema antifašizma i mirotvorstva u obrazovne programe te za njihovu bolju zastupljenost u suvremenoumjetničkim praksama i postavima muzeja.

Vjerujemo kako se planiranim aktivnostima stvaraju nove mogućnosti građanskog angažmana u pogledu revalorizacije, zaštite i promidžbe baštine antifašizma i mira. Dijalog lokalnih vlasti, zainteresiranih organizacija civilnog društva te građana može dovesti do bolje koordinacije među muzealcima, kulturnim i ljudskopravaškim organizacijama te lokalnim vlastima što će potaknuti iznalaženje kvalitetnijih rješenja za zaštitu baštine antifašizma i promociju mira.

Savjetovanje se organizira u sklopu projekta „Novi pristupi baštini: antifašizam i mir u obrazovanju i suvremenoumjetničkim praksama“ koji zajedno provode Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost iz Vodnjana, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću iz Zagreba te Savez antifašističkih boraca Primorskogoranske županije iz Rijeke. Projekt podržava Fond za aktivno građanstvo, a njegov je cilj kvalitetnije i sadržajnije informiranje mladih o antifašističkom otporu, njegovoj baštini i mirovnim inicijativama devedesetih te unaprjeđenje obrazovanja za mlade.

Program i pozivnica savjetovanja nalaze se u prilogu.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću