hr | en

Hrvatska akademska udruga Splitčovjek nadasve i Documenta – centar za suočavanje s prošlošću Zagreb, u ime Koalicije za osnivanje Regionalne komisije za ustanovljenje i javno iznošenje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji (REKOM), u četvrtak 26. studenoga 2009. organizirat će u Splitu javnu tribinu o Inicijativi za osnivanje REKOM-a. Tribina će se održati u Hrvatskoj akademskoj udruzi – tvrđava Gripe s početkom u 19:00 h. 

Tribinu će otvoriti Don Ivan Grubišić, Hrvatska akademska udruga Split, i Vesna Teršelič, Documenta Zagreb. O cilju i tijeku konzultacijskog procesa o REKOM-u govorit će Eugen Jakovčić, Documenta Zagreb, a o najboljim iskustvima drugih u utvrđivanju činjenica o prošlosti Suzana Kunac, iz udruge B.a.b.e. Zagreb.

Imajući u vidu vrijednosti procesa traganja za pravdom, istinom i pomirenjem, za sve hrvatske građane/ke i društvo u cjelini važno nam je dobiti priliku da u Splitu neposredno predstavimo inicijativu za osnivanje Regionalne komisije za ustanovljenje i javno iznošenje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji (REKOM).

Inicijativa o osnivanju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima koju su u svibnju 2006. pokrenuli Documenta – Centar za suočavanja s prošlošću (Hrvatska), Fond za humanitarno pravo (Srbija) i Istraživačko-dokumentacioni centar (BiH), na Forumu u Prištini tijekom listopada 2008. predana je u ruke Koaliciji za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica (REKOM), koju čine organizacije za ljudska prava, udruge žrtava, organizacije mladih, pisci/spisateljice, umjetnici/e, novinari/ke, i sudionici/e u regionalnom konzultacijskom procesu civilnog društva o načinima za utvrđivanje istine o ratnim zločinima u bivšoj Jugoslaviji.

Nakon foruma u Sarajevu (svibanj 2006.), Zagrebu (veljača 2007.), Beogradu (veljača 2008.), Prištini (listopad 2008.) i Budvi (svibanj 2009.) te s više od 50 održanih skupova među kojima su kada govorimo o Hrvatskoj lokalne konzultacije u Kninu (kolovoz 2009.), Pakracu (rujan 2009.), Vukovaru (rujan 2009.) i konzultacije s vjerskim zajednicama (Zagreb, listopad 2009.) i s braniteljskim udrugama ( Donja Stubica, listopad 2009.) želimo nastaviti razgovor o inicijativi za osnivanje „Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima…“ i to u suradnji s Hrvatskom akademskom udrugom Split, kao prepoznatljivim mjestom dijaloga i iskrenih nastojanja za izgradnjom društva tolerancije i suživota.

Spomenuta regionalna Koalicija za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima ima zadaću informirati regionalnu javnost o inicijativi, širiti mrežu podrške, a potom, s preporukama civilnog društva, zahtjev za osnivanje Komisije predati nacionalnim vladama i parlamentima post-jugoslavenskih zemalja.

Konzultacijski proces će se odvijati do lipnja 2010, kada će započeti prikupljanje milijun potpisa građana u svim državama na prostoru nekadašnje SFRJ, koji podržavaju formiranje REKOM-a. Milijun potpisa, kao i prijedlog mandata REKOM-a koji će biti oblikovan tijekom konzultacijskog procesa, bit će predani nacionalnim parlamentima na usvajanje.