hr | en

U organizaciji Documente – Centra za suočavanje s prošlošću i pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj, u Novinarskom domu u Zagrebu, 11. prosinca održan je Okrugli stol povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije – pod nazivom – “Jačanje neovisnosti pravosuđa i vladavine prava”.

Na Okruglom stolu govorili su voditeljica Documente Vesna Teršelič, Marin Mrčela, predsjednik GRECO-a (The Group of States against Corruption), ekspertnog tijela Vijeća Europe za borbu protiv korupcije, inače sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske koji je predstavio glavnih nalaza Izvještaja GRECO-a za 2016. s osvrtom na stanje u Republici Hrvatskoj.

Dražen Jelenić, voditelj Izaslanstva Republike Hrvatske u GRECO (Skupina zemalja za borbu protiv korupcije), prvi zamjenik Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske osvrnuo se na rezultate istraživanja “Evaluacija kvalitete usluga pravosudnog sustava u 2016.”, a svoje viđenje stanja u hrvatskom pravosuđu ponudili su i Željko Šarić, predsjednik Državnog sudbenog vijeća te sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske, kao i Vedrana Šimundža-Nikolić, zamjenica Ministra pravosuđa Republike Hrvatske.

“Građani mogu biti nezadovoljni hrvatskim pravosuđem, ali ono je odraz društva u kojem živimo i kako cijelo društvo napreduje tako napreduje i pravosuđe”, istaknuo je Dražen Jelenić, prvi zamjenik Državnog odvjetnika Republike Hrvatske koji navodi da tome u prilog idu i preporuke ekspertnog tijela Vijeća Europe za borbu protiv korupcije (GRECO).

“Što se tiče pravosuđa radi se puno, ima se vizija, no nažalost nije ispunjena jedna od važnih preporuka GRECO-a – povećanje kvalitete komunikacije pravosuđa prema javnosti koja pokazati ono što je dobro, a ima ga jako puno”, rekao je.

Na okruglom stolu podloga za raspravu bilo je istraživanje agencije Ipsos Plus iz 2016. godine po kojem 68 posto građana ima općenito negativno mišljenje o funkcioniranju pravosuđa, 59 posto građana nema povjerenje u sudove, a 40 posto smatra da je korupcija proširena u pravosudnim institucijama.

Sudac Vrhovnog suda i predsjednik GRECO-a Marin Mrčela naglasio je da se istraživanja o percepciji pravosuđa trebaju uzimati s rezervom, pozvavši se na istraživanje Transparency Internationala u kojemu je 74 posto ispitanika odgovorilo kako smatra da je pravosuđe korumpirano, ali samo 3 posto poznaje nekoga tko je dao mito.

Razloge za negativnu percepciju pravosuđa u javnosti vidi u dužini postupaka koji se ponekad protežu na  nekoliko desetljeća, pojedinačnim odlukama sudaca koje izazivaju sablazan javnosti iako su samo prvostupanjske, ali i izjavama političara koji često kritiziraju sudbenu vlast.

Razlog su i mediji koji često nestručno izvještavaju o slučajevima ili objavljuju neprovjerene podatke, poput onih o 20 korumpiranih sudaca u izvješću SOA-e, kazao je Mrčela.

“Ne kažem da je stanje bajno, mora biti puno bolje i ima još puno toga za raditi. Međutim, o mnogim dobrim odlukama se ne piše”, rekao je.

Pomoćnica ministra pravosuđa Vedrana Šimundža-Nikolić naglasila je da negativnu percepciju javnosti ne treba zanemariti već uzeti kao polaznu točku za poboljšanje slike o pravosuđu.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću