hr | en

Documenta – Centar za sučavanje s prošlošću i Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek pripremili su još jedan dvomjesečni izvještaj o suđenjima za ratne zločie. U nastavku se nalaze glavni naglasci a u prilogu je cjelovita verzija Izvještaja.

Nepravomoćna osuđujuća presuda za zločine u Nos Kaliku / Dana 18. rujna 2014. Županijski sud u Splitu je proglasio krivima okrivljenike Antu Babca, u svojstvu zapovjednika
desetine vojnih policajaca VP Šibenik i Mišu Jakovljevića, pripadnika te desetine, da su dana 23. lipnja 1992. u poslijepodnevnim satima u Nos Kaliku usmrtili jednog zarobljenog pripadnika srpskih postrojbi.

Nastavljena istraga protiv Milorada Momića zbog usmrćenja šestorice bošnjačkih mladića kod Trnova u BiH / ŽDO u Osijeku nastavilo je istragu protiv Milorada Momića, kojeg se sumnjiči da je tijekom srpnja 1995. godine u mjestu Godinske Bare, u blizini Trnova, u Bosni i Hercegovini, kao pripadnik paravojne postrojbe “Škorpioni”, pridružene vojsci Republike Srpske, zajedno sa ostalim pripadnicima navedene postrojbe, hicima iz vatrenog oružja usmrtio šest osoba bošnjačke nacionalnosti, zarobljenih prilikom okupacije UN Zaštićene zone-Srebrenica.

Nakon prekvalifikacije kaznenog djela na oružanu pobunu protiv okrivljenog iz Berka odbijena optužba / Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Osijeku 16. rujna 2014. godine primijenilo je Zakon o općem oprostu i donijelo odbijajuću presudu u kaznenom postupku koji se vodio protiv Gojka Erora.

Nakon prekvalifikacije kaznenog djela na surovo postupanje za kazneni progon nastupila zastara / Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Osijeku 22. rujna 2014. u predmetu protiv okrivljenog Željka Čizmića (zločin u Dalju) je nakon izmjene optužnice ŽDO iz Osijeka, u kome je preinačilo kazneno djelo ratnog zločina iz čl. 120.st.1. OKZ RH u kazneno djelo surovog postupanja s ranjenima, bolesnima i ratnim zarobljenicima, čl. 128 OKZ
RH5, pa je za progon nastupila zastara, te je postupak obustavljen.

Započela rasprava u postupku protiv okrivljenog za usmrćenje civila u selu Borovac / Na Županijskom sudu u Zagrebu 8. rujna 2014. godine započela je glavna rasprava u kaznenom postupku protiv opt. Mitra Vujaklije, kojeg se tereti da je u listopadu 1991. godine, u Borovcu, ubio civila Jovana Ljiljaka, starog 84 godine, te tako počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Potvrđena optužnica i produljen istražni zatvor okrivljenima za zločin u Trpinji / Nakon što je sredinom srpnja 2014. godine Optužno vijeće Županijskog suda u Osijeku potvrdilo optužnicu ŽDO-a u Osijeku protiv optuženih Steve Pantića, Milisava Atanackovića, Milenka Pantića, Zorana Gajanina, Sime Stevića, Jerka Mičića, Đoke Stajića, Zorana Rankovića, Željka Vukovića i Miroslava Kovačevića, koje se tereti za za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjenog u Trpinji kod Vukovara 1991. godine, dana 22. kolovoza optuženicima je produljen istražni zatvor..

U Srbiji prva optužba protiv visokog oficira zbog nesprječavanja zločina nad albanskim civilima na Kosovu / Prema priopćenju Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, Tužilac za ratne zločine donio je naredbu za provođenje istrage protiv bivšeg komandanta 125. motorizovane brigade generala Dragana Živanovića zbog sumnje da je od 1. travnja do 15. svibnja 1999. godine u kosovskim selima Ćuška, Pavljan, Ljubenić i Zahač počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, tako što nije preduzeo nikakve mjere i propustio spriječiti ubojstva najmanje 118 albanskih civila, teško tjelesno povređivanje 13 civila, uništavanje 40 kuća, pljačku imovine i protjerivanja, oduzimanje i uništavanje njihovih osobnih isprava. Nadamo se da je ovo nagovještaj zaokreta u praksi srbijanskog tužiteljstva koji će omogućiti procesuiranje brojnih zapovjedno odgovornih osoba, pogotovo oficira JNA i JA, za zločine koje su počinile (razne) srpske postrojbe u zoni njihove odgovornosti.

Očekuje se početak glavne rasprave u predmetu optuženih za zločin u Sotinu / Na Višem sudu u Beogradu dana 3. rujna 2014. godine održano je pripremno ročište u predmetu koji se vodi protiv Žarka Miloševića i drugih (ukupno petorice), optuženih za zločin počinjen u Sotinu kod Vukovara 1991. godine.

Tužitelj Međunarodnog mehanizma za kaznene sudove potpisao Memorandume o razumijevanju sa čelnicima tužiteljstava država u regiji / U prvoj polovini rujna 2014. godine tužitelj Međunarodnog mehanizma za kaznene sudove Hassan Bubacar Jallow
potpisao je Memorandume o razumijevanju sa čelnicima tužiteljstava država u regiji: Vladimirom Vukčevićem, Tužiteljem za ratne zločine Republike Srbije, Goranom Salihovićem, Glavni tužiteljem BiH, te Dinkom Cvitanom, Glavnim državnim odvjetnikom Republike Hrvatske. Memorandumima se uređuje suradnja između ovih pravosudnih institucija.

Uskoro novi zakon o civilnim žrtvama rata? / U Vukovaru je 26. rujna 2014. predstavljeno istraživanje potreba civilnih žrtava rata za 2013. godinu kao dio dugogodišnjih zagovaračkih nastojanja Documente za donošenje nacionalnog programa i posebnog zakona kojim bi
se uredile reparacije za sve civilne žrtve ratnih zločina i teških povreda ljudskih prava.

Bojan Glavašević, pomoćnik ministra branitelja, najavio je kako će se do kraja 2014. godine oformiti radna skupina za izradu prijedloga novog zakona o civilnim žrtvama rata.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću