hr | en

U suđenjima za ratne zločine u Republici Hrvatskoj u 2012. godini, kao i u društvenim i političkim zbivanjima povezanima sa suđenjima, monitoring tim zabilježio je pozitivne i negativne aspekte. Pozitivnim ocjenjujemo započinjanje ili nastavak rasprava u nekoliko predmeta ratnih zločina za koje godinama nije postojala volja da budu procesuirani, a u kojima je usmrćen ili zlostavljan veći broj osoba srpske nacionalnosti. Pored toga, suradnja između hrvatskog i srbijanskog tužiteljstva rezultirala je provođenjem postupaka i (nepravomoćnim) osudama na Višem sudu u Beogradu dvadeset i dvojice pripadnika srpskih postrojbi za zločine počinjene na području Republike Hrvatske i protiv njezinih građana. Nadalje, Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je odluku iz koje proizlazi da je moguće dosuditi naknadu štete žrtvama ratnih zločina bez obzira na to je li počinitelj ratnog zločina poznat ili nije.

Međutim, zabilježili smo i određenu količinu događaja koji zabrinjavaju.

Pojedini problemi prenijeti su iz prethodnih godina, kao što su brojni slučajevi neprocesuiranih zločina počinjenih miniranjem kuća građana srpske nacionalnosti, njihove sustavne deložacije, pojedini postupci koji, unatoč dostupnosti okrivljenika, traju 10-ak i više godina ili se višekratno ponavljaju, kao i neprijavljivanje, a posljedično i neprocesuiranje zločina počinjenih silovanjem. Pored toga, i nakon propisivanja isključive nadležnosti i delegacije predmeta na četiri županijska suda, obustavljeno je nekoliko postupaka protiv pripadnika srpskih postrojbi, jer optužbe protiv njih nisu bile osnovane.

Počinitelje zločina sve je teže procesuirati. Kvaliteta dokaznog materijala, zbog nepravovremeno i nekvalitetno provedenih istraga, se smanjuje, a u društvu još uvijek nije stvoreno ozračje u kojemu bi se svjedočilo protiv počinitelja zločina s „vlastite strane“. Sve je manji interes javnosti, kako domaće tako i međunarodne, za problematiku ratnih zločina. Zbog svega toga izražavamo bojazan da će počinitelji i odgovorne zapovjedne osobe, posebno na najvišim razinama, ostati nekažnjeni. Unatoč tome ponovno ukazujemo na nužnost rasvjetljavanja okolnosti počinjenja svih ratnih zločina i kažnjavanja počinitelja. Jedino na taj način moći će se osigurati pravda za žrtve i spriječiti ponavljanje sličnih okrutnih sukoba u budućnosti.