hr | en

Pozivamo Vas na otvaranje dvije povezane izložbe pod naslovom „Tkanine otpora: glasovi žena” i „Posljednji svjedoci koje će se održati u Galeriji Principij, Ulica pod Voltun 4, u  Rijeci, u subotu 14. rujna 2019. u 12.00.  

Fotografsko-dokumentarna izložbe pod naslovom „Posljednji svjedoci” posvećene je sjećanju na internaciju u talijanskim fašističkim logorima. Izložba je zajednički projekt novinarke Saše Petejan, fotografkinje Mance Juvan i povjesničarke dr. Urške Strle. Najsmrtonosniji među više stotina logora koje je fašistička Italija osnovala na području današnje Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Etiopije, Hrvatske, Italije, Makedonije i Srbije bio je u Kamporu na otoku Rabu. Izložba je dio šireg programa pod nazivom „Čuvari žlice” koja povezuje umjetničke fotografije i sjećanja preživjelih. 

U sklopu izložbe „Tkanine otpora: glasovi žena”  bit će izložena djela iz međunarodne zbirke „Tkanine sukoba” koja se  sastoji od više stotina tekstila, iz Južne Amerike i drugih dijelova svijeta, posebno onih zahvaćenih ratnim sukobima. Kustosica izložbe je Roberta Bacic. Većinu radova čine tkanine zvane arpillera, koje su uglavnom izrađivale žene, kako bi razotkrile kršenja ljudskih prava i represiju za vrijeme Pinochetove diktature (1973.-1990.). U Rijeci će biti izložena djela iz Argentine, Čilea, Njemačke i Engleske.

Izložbe će u razdoblju od 14. – 30. rujna pratiti program radionica i vođenih obilazaka.

Više informacija o zbirci „Tkanine sukoba” i izložbi u Rijeci dostupno je na: Bit.ly/tkanine-otpora

Dodatne informacije o izložbi „Posljednisvjedoci“ i programu „Čuvari žlice” dostupne su na: Bit.ly/posljednji-svjedoci.

Izložbe se realiziraju u sklopu programskog pravca „Doba moći“ EPK Rijeka 2020, uz podršku Stiftung EVZ i International Holocaust Remembrance Alliance.

Photo: © Manca Juvan