hr | en

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek
Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću
Građanski odbor za ljudska prava
Hrvatski helsinški odbor

Prosvjedujemo protiv postupka Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu koje je  podnijelo neprihvatljiv upit na nedavnom ročištu u vezi odštetnog zahtjeva Jadranke Reihl Kir i njene kćeri, temeljem Zakona o odgovornosti Republike Hrvatske za štetu uzrokovanu od pripadnika hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga tijekom Domovinskog rata.

Tražeći ispis obiteljske imovine (s iznosima) te invalidnine (s iznosima) kako bi predložili smanjenje iznosa odšteta, ogriješili su se o zakon i etička načela. Alarmantno je što je Državno odvjetništvo  pomislilo da bi se iznos odštete mogao umanjiti zbog već isplaćenih, zakonom predviđenih oblika financijske podrške predviđene za pokrivanje osnovnih životnih potreba obitelji i time pokušalo spojiti nespojivo, te na račun prava na podršku umanjiti pravo na odštetu. Cjenkanje Državnog odvjetništva ukazuje na pomanjkanje pijeteta te ponovno šalje signal obitelji ubijenog i javnosti da vladine institucije ne razumiju simbolički značaj odštete koju država može pružiti.

Podsjećamo da je načelnik osječke policije Josip Reihl Kir ubijen  1. srpnja 1991. Njegov ubojica, rezervni policajac Antun Gudelj osuđen je u odsutnosti 1994. na 20 godina zatvora, te je nakon što je uhićen u Njemačkoj u svibnju 1997. oslobođen temeljem Zakona o oprostu i otputovao u Australiju. Izručenje je zatraženo nakon što je Ustavni sud u ožujku 2001. ukinuo rješenje Vrhovnog suda o primjeni Zakona o oprostu. Ministarstvo pravosuđa ponovno je zatražilo njegovo izručenje u listopadu 2005. godine.

Za Documentu:

Vesna Teršelič
U Zagrebu, 31. 01. 2006.