hr | en

Početkom ovog tjedna navršilo se dvadeset i jednu godina od incidenta u kojem je, 02. srpnja 1991. godine u Zagrebu, smrtno stradao civil Raveno Čuvalo – prva civilna žrtva JNA u Hrvatskoj i prva civilna žrtva u Zagrebu. Ovim putem želimo još jednom ukazati na prava civila stradalih tijekom rata u Hrvatskoj, koji već dva desetljeća čekaju pravdu i ostvarivanje svojih prava.

U lipnju i srpnju 1991. godine, nakon proglašenja neovisnosti Republike Slovenije, jedinice Jugoslavenske narodne armije sukobile su  se s pripadnicima slovenske Teritorijalne obrane i policije. JNA je vojnom silom pokušala vratiti pod kontrolu savezne vlade granične prijelaze u Sloveniji koji su povezivali Jugoslaviju sa zapadnom Europom. U pomoć su im krenule snage smještene u Zagrebu i drugim dijelovima Hrvatske. Vojarna JNA “Maršal Tito” u zagrebačkom naselju Travno bila je jedna od najvećih u Hrvatskoj. Bio je to regionalni centar 5. Vojne Oblasti (jednog od tri glavna zapovjedništva JNA) i 10. zagrebačkog Korpusa, kao i manjih potpornih jedinica.

02. srpnja 1991. godine, prilikom izlaska kolone vojnih kamiona, oklopnih transportera i sedam tenkova iz “Maršalke” kao pojačanje snagama JNA u Sloveniji, dogodio se veći incident. Nekoliko stotina građana novozagrebačkih naselja pokušalo je tijelima i kamenjem spriječiti njihov izlazak. U konfrontaciji koja je uslijedila, pripadnici JNA iz oklopnih transportera uperili su oružje prema nenaoružanim civilima i zapucali, dok su građani bacali molotovljeve koktele nadajući se da će uništiti oklopljena vozila.

U borbi je poginuo 32-godišnji civil Raveno Josip Čuvalo, prva žrtva JNA u Zagrebu, dok je još devet civila i dva pripadnika 2. “A” brigade ZNG ranjeno. S druge strane, u sukobu na Mostu mladosti živote su izgubili mladi ročnici JNA Zoran Mirković (1972.) i Halil Cucak (1972.), dok je Zvezdan Antić (1973.) preminuo od posljedica ranjavanja dva tjedna kasnije.

Niti danas, dvadeset i jednu godinu od od ovog incidenta, još uvijek nisu razjašnjene sve okolnosti ubojstva, niti je za počinjeni zločin bilo tko odgovarao, a mjesto stradanja nije obilježeno ni na koji način. Početkom prošle godine Udruge branitelja proisteklih iz Domovinskog rata Grada Zagreba pokrenule su inicijativu o preimenovanju Parka Travno u Park Ravena Čuvala, no gradska Skupština još uvijek nije donijela odluku.

Još jednom želimo skrenuti pozornost na to da brojni članovi obitelji žrtava ratnih zločina nisu dobili ni moralnu niti materijalnu zadovoljštinu za svoje gubitke. Njihova patnja nije priznata, počinitelji zločina nisu kazneno odgovarali, a većina je izgubila parnice za naknadu štete protiv Republike Hrvatske te su dužni plaćati visoke troškove parničnog postupka.

Smatramo da je nužno što prije pronaći i obilježiti grobišta i mjesta stradavanja svih žrtava rata u Hrvatskoj, utvrditi njihov stvarni broj te učiniti dodatne napore u osiguranju odgovarajućih oblika obeštećenja i socijalnih prava civilnim žrtvama.