hr | en

Povodom današnjeg Izvještaja Europske komisije o praćenju pripremljenosti Hrvatske za članstvo u EU, još jednom se ukazuje od strane Komisije na predstojeće zadaće od presudne važnosti za vjerodostojnost reformi i uspješno funkcioniranje Hrvatske u uvjetima punopravnog članstva.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću u Izjavi za javnost želi skrenuti pozornost na onaj dio Izvještaja u kojem se naglašava potreba za dodatnim naporima koje Hrvatska mora poduzeti u procesuiranju svih ratnih zločina, uključujući i one počinjene tijekom VRA Oluja. Nakon presude Vrhovnog suda a vezano uz obeštećenja postolujnih žrtava ratnih zločina u Varivodama, Komisija naglašava da upravo na tragu spomenute presude ubuduće treba sustavno rješavati problematiku obeštećenja svih civilnih žrtava rata.

Današnji Izvještaj Komisije je još jedna prilika da istaknemo kako je počinitelje ratnih zločina u Republici Hrvatskoj sve teže procesuirati. Kvaliteta dokaznog materijala se zbog nepravovremeno i nekvalitetno provedenih istraga smanjuje, a u društvu još uvijek nije stvoreno ozračje u kojemu bi se svjedočilo protiv počinitelja zločina s vlastite strane. Manjka spremnosti za svjedočenjem, javni interes za suđenja otpada, a naročito je teško procesuirati zločine u vrhu zapovjedne hijerarhije.

Pred ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju ponovno ukazujemo na nužnost rasvjetljavanja okolnosti počinjenja svih ratnih zločina i kažnjavanja počinitelja što smo nedavno istaknuli i u Godišnjem izvještaju o praćenju suđenja za ratne zločine u 2012.g., kojeg zajednički uređuju Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek i Građanski odbor za ljudska prava, predstavljen na konferenciji za tisak koja je održana 21. ožujka 2013.g. u Kući ljudskih prava Zagreb.

O spomenutom Godišnjem izvještaju govorit će se i na ovotjednom Okruglom stolu, kojeg organiziramo 28. ožujka 2013.g. u Novinarskom domu s početkom u 10.00 h.

U nastavku Vam skrećemo pozornost na sam Izvještaj Europske komisije o praćenju pripremljenosti Hrvatske za članstvo u EU kao i reakciju Platforme 112.