hr

Zaustavite rat! U solidarnosti s Ukrajinom čiji je teritorij sinoć napala ruska vojska, ali i s narodom Rusije i Bjelorusije pod rastućim pritiskom autokratskih režima, pozivamo na bezuvjetno poštivanje prava na život, kao i svih ljudskih prava. Zahtijevamo trenutni povratak na put mirovnog sporazuma i odredbi prenesenih u Ugovor iz Minska iz 2015. godine. 

Već nakon krimske krize iz 2014. pogoršala se situacija za sve ljude željne slobode izražavanja, ne samo na Krimu, već i u ukrajinskim regijama Lugansku i Donjecku, kao i u Rusiji. 

Organizacije povezane u CROSOL – Platformu za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske traže od Vlade Ruske Federacije i predsjednika Putina da odmah obustave oružani napad na Ukrajinu i povuku priznanje Luganska i Donjecka. 

Pozivamo međunarodne institucije, uključujući Ujedinjene narode, OSCE, te Europsku uniju i sve zemlje članice, kao i sve uključene strane i  cjelokupnu međunarodnu zajednicu na upotrebu svih diplomatskih i humanitarnih puteva za zaustavljanje rata i podršku žrtvama rata, njihovim obiteljima i izbjeglicama. Pozivamo također Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca kao i druge civilne aktiviste i aktivistice diljem svijeta da poduzmu sve što je u njihovoj moći na djelovanje protiv rata u Ukrajini i militarizacije u vlastitim sredinama.

Potreseni snimkama eksplozija u solidarnosti s ljudima koji u dugim kolonama napuštaju ukrajinske gradove, tražimo od Vlade Republike Hrvatske da u najkraćem roku angažira sve raspoložive humanitarne i pregovaračke resurse za podršku Ukrajini.

CROSOL Platforma