hr

Antifašistička liga RH, čija je članica i Documenta, oglasila se povodom veličanja NDH.

U Splitu je naime 10. travnja 2022. „obilježena 31. obljetnica ustrojavanja IX bojne HOSa ‘Rafael vitez Boban’“. Za to veličanje stvaranja NDH, jer radilo se o tome, ne može se reći ni da je bilo licemjerno; sudionici su to otvoreno činili uz svesrdnu potporu „državne vlasti“.

 

Izjava povodom veličanja NDH

 

U Splitu je 10. travnja 2022. „obilježena 31. obljetnica ustrojavanja IX bojne HOSa ‘Rafael vitez Boban’“.

Za to veličanje stvaranja NDH, jer radilo se o tome, ne može se reći ni da je bilo licemjerno; sudionici su to otvoreno činili uz svesrdnu potporu „državne vlasti“. Tako je Mate Šimundić, predsjednik Županijske skupštine Splitsko dalmatinske županije, rekao: „Bojovnici su onda bili za dom spremni i danas su spremni za dom. Kao predstavnik državne vlasti moram im iskazati čast.“ A da ne bi bilo sumnje što se slavi, izaslanik Vlade RH Matko Raos je kazao: „Ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. travnja 1941. godine.“ Vlada RH ogradila se priopćenjem da nije bilo predviđeno davanje izjave izaslanika Vlade RH.

Prisustvo „predstavnika državne vlasti“ na takvom opskurnom događanju otvorenog slavljenja NDH sramota je za hrvatsku državu. Postoje brojni argumenti zašto je slavljenje te fašističke kvislinške tvorevine nespojivo s onim što današnja Hrvatska, barem deklarativno, jeste – demokratska i miroljubiva članica EU za što su se mnogi hrvatski branitelji borili, te zašto je veličanje ustaštva opasno za današnju Hrvatsku. Od brojnih argumenata navedimo dva.

Srećom danas nije moguće ni zamisliti da bi predstavnik njemačke vlade rekao da ne bi bilo današnje Njemačke da nije bilo 30. siječnja 1933., kad su nacisti došli na vlast. Europa u kojoj bi predstavnik njemačkih državnih vlasti dao takvu izjavu bila bi negacija svega što Europska unija jest.

Premijer Plenković nekoliko puta je tražio da se istraži tko stoji iza napada na Banske dvore, sjedište Vlade RH, napada koji je u listopadu 2020. godine izveo 22 godišnji Danijel Bezuk. Prilično je jasno tko stoji iza tog napada. Stoji odgoj u okruženju u kojem se veličalo ustaštvo, teroristička organizacija u svojoj srži, čiji pripadnici su se zaklinjali da će „bombom, nožem i strojnom puškom“ obračunati sa svim protivnicima njihove vizije Hrvatske.

Vlada RH može se ograditi da pucanje iz strojne puške po Banskim dvorima, od dječaka odgojenog u veličanju ustaštva, nije bilo predviđeno.

Da je veličanje NDH i njenih simbola, poput ZDS, zapravo veličanje zločinačkog karaktera ustaštva, mržnje i nacionalističke netrpeljivosti, stvarna prijetnja pristojnom demokratskom društvu u Hrvatskoj, nije teško vidjeti niti predvidjeti.

Zoran Pusić                                                                             Ranko Britvić

Predsjednik Antifašističke lige RH                          Predsjednik Udruge VeDRA