hr | en

World press photo, Robert Bosch Stiftung i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću pozivaju Vas na otvorenje putujuće izložbe SEE New Perspectives: Iz ugla fotografa s Balkana, Galerija Karas, Praška 4, Zagreb, u petak 03. svibnja 2013.g. u 19.00 h.

Na otvorenju izložbe govorit će Vesna Kesić, novinarka i aktivistkinja, Andrei Pungovschi, rumunjski fotograf, autor fotografije koja se nalazi na plakatu zagrebačke izložbe SEE New Perspectives (i na naslovnici ove najave), Verena Heinzel, Robert Bosch Stiftung, Joyce Lagerweij, World Press Photo i Eugen Jakovčić, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću.

Spomenuta izložba predstavlja, uz već spomenutog rumunjskog fotografa, radove petnaestero talentiranih fotografa iz Jugoistočne Europe, odabranih za sudjelovanje na master klasi za profesionalne fotografe, koju su tijekom 2010. godine pokrenuli Organizacija World Press Photo i njemačka Fondacija Robert Bosch Stiftung. Od fotografa se tražilo da naprave i foto-priče o aktualnom stanju u svojoj regiji, svojevrsni foto zapis o životu na Balkanu tijekom 2010. i 2011. godine. Cilj projekta je prikazati jednu novu lokalnu i regionalnu stvarnost, te potaknuti “nove poglede” na Jugoistočnu Europu. Kao ljudi koji dolaze upravo iz te regije, fotografi su radili unutar nekoliko supkultura, ne bi li prenijeli nova saznanja i potaknuli svježa razmišljanja o prostoru gdje su stereotipi jedna sasvim uobičajena pojava.

Izložba je povod i za još neka događanja koja tijekom svibnja 2013. Documenta organizira u suradnji s partnerima o čemu opširnije u Programu popratnih događanja u prilogu ove najave, a u nastavku iz tog programa izdvajamo i pozivamo vas na,

Diskusiju – Umjetnički doprinos izgradnji povjerenja, koja će se održati u petak, 10. svibnja 2013., Galerija Karas, s početkom u 19.00 h.

Na Diskusiji koju će moderirati Sandra Vitaljić, predavačica na Odsjeku snimanja Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, govorit će fotografkinja/i, Ana Opalić, Hrvatska, Armend Nimanni, Kosovo i Danko Stjepanović, Hrvatska.

Internet stranice, www.seenewperspectives.com, usmjeravaju Vas na detaljniji prikaz projekta i putujuće izložbe SEE New Perspectives: Iz ugla fotografa s Balkana.