hr | en

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću organizira javno predstavljanje dijela rezultata našega višegodišnjeg istraživanja podataka o ljudskim stradanjima u ratu na području Hrvatske, koje će se održati u ovu srijedu, 15. travnja 2015., Kuća ljudskih prava Zagreb, Selska cesta 112 c, s početkom u 11:00 sati.

Tijekom konferencija za novinare, na kojoj će govoriti Slaven Rašković, koordinator istraživačkog programa, Tomislav Fresl, istraživač te Vesna Teršelič, voditeljica Documente, predstavit ćemo brojčane i statistički obrađene podatke o stradanjima s prostora nekadašnjih općina zapadne Slavonije (Slavonska Požega, Pakrac, Daruvar, Virovitica, Grubišno Polje, Nova Gradiška, Podravska Slatina i Orahovica).

Istraživanje podataka o ljudskim stradanjima, koje je Documenta započela 2009. godine, koncipirano je kao kompleksan proces koji uključuje niz istraživačkih aktivnosti, terenskog rada, konzultiranja i provjere primarnih i sekundarnih izvora. Terenskim prikupljanje podataka do sada je pokriven najveći dio ratom zahvaćenog područja u Republici Hrvatskoj te sustavno obrađeno i analizirano područje zapadne Slavonije.

Ova faza istraživačkog procesa neizostavan je dio u nastojanju da do kraja godine objavimo poimenični popis svih žrtava rata na navedenom području. Do kraja 2017. godine željeli bismo objaviti podatke o ubijenima i nestalima na području cijele Republike Hrvatske.

Kako ni 20 godina nakon završetka rata nema javno dostupnih i time provjerljivih, odnosno što je posebno važno – dopunjivih i ispravljivih podataka o stradalima, objavljivanjem naših rezultata želimo potaknuti na transparentnost druge organizacije i institucije koje su se bavile ovim problemom te ih istovremeno potaknuti na suradnju.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću