hr | en

Od 30.05. do 02.06.2012. Dea Marić je kao predstavnica Documente sudjelovala je na završnoj konferenciji istraživanja obrazovanja nastavnika povijesti i građanskog obrazovanja u 33 europske zemlje pod punim nazivom “Assessment, tutorial structures and initial teacher education in the subjects Political/ Civic Education, Social/Cultural Studies and History in Europe – A comparative study on Structures and Standards of Initial Training for History teachers in Europe”.

Na istoj su prezentirani prvi rezultati trogodišnjeg istraživanja, uočeni su određeni obrazovni trendovi, detektirane slabe točke i zajednički izazovi. Prikupljeni podaci čine savršenu materiju za strukturna promišljanja nastave povijesti i građanskog obrazovanja (osobito aktualnog za domaću javnost), ali i podlogu za nova, dubinska istraživanja kurikuluma povijesti i građanskog obrazovanja na visokoškolskoj razini.

Umrežavanje stručnjaka iz svih dijelova Europe jedan je od najvrijednijih indirektnih postignuća ovakvih
zajedničkih pothvata i odličan sistem podrške za daljnje aktivnosti.

Unutar formalnog i neformalnog dijela programa predstavljen je rad Documente, osobito projekata Ljudski gubici u ratu u Hrvatskoj 1991-1995 te Snimanje osobnih sjećanja na rat i druge oblike političkog nasilja. Osobit interes za projekte pokazali su Euroclio – europsko udruženje nastavnika povijesti i Georg Eckert Institut iz Braunschweiga. Vizionirani su mogući oblici suradnje, imajući u vidu Documentinu bogatu dokumentaciju i mogućnosti njene diseminacije u istraživačkim i obrazovnim projektima.