hr | en

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, Koalicija za REKOM je tijekom prosinca 2016. godine javnosti u regiji predstavila rezultate svog istraživanja o ljudskim gubicima i zatočeničkim objektima u vrijeme ratova na teritoriju bivše SFRJ.

Prezentacije su održane u Zagrebu (12.12.), Sarajevu (13.12.), Beogradu (15.12.) i u Prištini 19.12.2016., a govorili su  Nataša Kandić, koordinatorica projekta REKOM, Slaven Rašković, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću Zagreb, Dženana Karup Druško, Udruženje „Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje“ Sarajevo i Bekim Blakaj, Fond za humanitarno pravo Kosovo.

Regionalne organizacije civilnog društva, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću Zagreb, Fond za humanitarno pravo Beograd, Fond za humanitarno pravo Kosovo, Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje iz Sarajevo i Centar za demokratiju i tranzicijsku pravdu iz Banja Luke ustanovile su identitet i okolnosti stradanja oko 22.000 ratnih žrtava i dokumentirale 600 mjesta zatočenja u kojima je bilo zatočeno najmanje 150.000 ljudi, državljana Bosne i Hercegovine.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu je utvrdio identitet oko 12.000 žrtava ratnih zločina. Iznijete činjenice nedvosmisleno ukazuju da započeti proces suočavanja s prošlošću zahtjeva angažiranje državnih institucija u stvaranju preduvjeta da se zločini neće ponoviti.

Utvrđivanje svih ratnih zločina i popis ratnih žrtava su zadaci koje regionalna Komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima u bivšoj Jugoslaviji (REKOM) može obaviti uz stručnu pomoć civilnog društva, te time prekinuti praksu sjećanja na žrtve izražene brojkama, a ne na ljude sa imenima.

U ratovima devedesetih godina glavni protivnici i neprijatelji bili su civili. Oko 70.000 civila i 60.000 pripadnika oružanih snaga izgubilo je živote u tim ratovima, a oko 10.000 ratnih žrtava još uvijek nema obilježene grobove.

Spomenute organizacije civilnog društva kroz Inicijativu za REKOM mogu pomoći u otkrivanju masovnih grobnica, afirmaciji empatije, te ulaganja u pomirenje na osobnom i društvenom planu.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću