hr | en

U cilju jačanja podrške crkava i vjerskih zajednica Inicijativi za REKOM, 11. lipnja 2013. godine izaslanstvo REKOM-a posjetilo je Zagrebačku nadbiskupiju, sjedište Mitropolije zagrebačko-ljubljanske kao i Islamski centar u Zagrebu.

Izaslanstvo je u ime Zagrebačke nadbiskupije primio pomoćni biskup Mijo Gorski. Delegaciju REKOM-a, tijekom zagrebačkih susreta s vjerskim zajednicama, činili su: Nataša Kandić, regionalna javna zagovarateljica Inicijative za REKOM, Nikola Knežević, regionalni koordinator za odnose s vjerskim zajednicama pri Inicijativi za REKOM, Olivera Jovanović, nacionalna koordinatorica za posjete vjerskim zajednicama u BiH, Žarko Puhovski, javni zagovarač Inicijative za REKOM iz Hrvatske, Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću i Katarina Kruhonja, mirovna aktivistkinja iz Osijeka.

Nataša Kandić je istaknula da su, zahvaljujući Inicijativi za REKOM, spale tenzije između nacionalnih udruga žrtava rata i da je proces pomirenja nemoguć bez poimeničnog popisa žrtava. Činjenice su bitne, navela je Kandić, te spomenula kako se početkom srpnja ove godine formira međudržavno tijelo, sačinjeno od predstavnika/ca Ureda predsjednika zemalja bivše Jugoslavije,  i da će se prvi sastanak u vezi njegova rada održati u Zagrebu.

Katarina Kruhonja je rekla da crkve i vjerske zajednice imaju veliku ulogu u procesu pomirenja jer nema pomirenja bez aktivnog učešća crkava i vjerskih zajednica.

-Crkvi je stalo da se sve žrtve znaju jer istina, po Evanđelju oslobađa- zaključio je biskup Gorski.

Tijekom sastanka u sjedištu Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, mitropolit Jovan je naglasio da je dokumentiranje žrtava važan i težak zadatak. Pri tom je naglasio da se korektnim sudskim presudama može spriječiti buduće zlo, da postoji moralni dug prema žrtvama da se zločin ne bi ponovio. Mitropolit je naveo primjer iz Drugog svjetskog rata kada je iz njegovog rodnog sela u Jasenovac odvedeno 45 Roma. Međutim, od njih 45, koliko ih je stradalo, na spisku je bilo samo 17.

-Mora se raditi na nacionalnom pomirenju zbog generacija koje dolaze,- naglasio je mitropolit Jovan.

Pored zagrebačkog muftije Aziza ef. Hasanovića, tijekom sastanka u Islamskom centru su u ime Muftijstva zagrebačkog prisustvovali ravnatelj Zagrebačke islamske gimnazije Mevludin ef- Arslani i mr sc Nermin ef. Botonjić, šef kabineta muftije zagrebačkog.

Muftija Hasanović je izrazio svoje zadovoljstvo posjetom kao i svoje divljenje gdji Nataši Kandić i inicijativi za REKOM. On se također osvrnuo i na raniju posjetu Koalicije za REKOM u vrijeme mandata prijašnjeg muftije, koji je također ovu inicijativu ocijenio pozitivnom. Muftija je naglasio da je Islamska zajednica blagonaklona prema REKOM-u i spremna da pomogne istoj. Takođe je naveo primjer iz vlastite obitelji, to jest primjer nestalog oca u Srebrenici te osjećanja kada je pronašao posmrtne ostatke i iste dostojanstveno sahranio. 

Nataša Kandić je rekla da su imena žrtava važna, da je kaznena pravda važna i da se imena počinitelja zločina također moraju znati. Inicijativa za REKOM se zalaže za regionalni princip otkrivanja činjenica kako bi se spriječile daljnje manipulacije. REKOM ima podršku predsjednika Josipovića i njegova je ideja da se formira radni tim Koalicije u kojem su izaslanici predsjednika zemalja u regiji. Ovakav pristup konkretizira političku volju prema ovoj inicijativi.

Vesna Teršelič je istaknula važnost podrške i glasa vjerskih zajednica te da bi bilo dobro da se u Islamskom centru održi rasprava/tribina o Inicijativi za REKOM. Bilo bi dobro da se sa ovom aktivnošću započme nakon sastanka izaslanika predsjednika zemalja regije, a koji će se održati početkom srpnja ove godine.

Žarko Puhovski je govorio o tome kako je uvijek prepreka prepoznavanje zločina svojih i da je efektnije kada zajednica osudi svoga pripadnika koji je počinio zločine. Najgore je što se žrtve vrijeđaju jer se o nekima govori i previše a neke se uopćte ne spominju.

Nikola Knežević je govorio o tome da se mora prestati sa selektivnim pristupom žrtvama jer je svaka žrtva žrtva i da u kulturi sjećanja vjerske zajednice mogu napraviti značajne iskorake u procesima pomirenja.

U ime Inicijative za REKOM izvještaj pripremili, Olivera Jovanović i Nikola Knežević.