hr

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma i obilježavanja 82. obljetnice Kristalne noći, u Zagrebu je održana međunarodna konferencija pod naslovom „Novi pristupi nasljeđu holokausta i obrazovanju o holokaustu”.

Predsjednik Židovske općine Zagreb i Koordinacije židovskih općina u RH, Ognjen Kraus, na konferenciji je pozvao premijera Andreja Plenkovića da iskoristi svoju većinu u Saboru za konačno donošenje zakona o zabrani upotrebe znakovlja i simbola NDH te mu poručio da ima jedinstvenu priliku da to napravi i da tako uđe u povijest. Ognjen Kraus izjavio je da je premijeru već pružio ruku sudjelovanjem na zajedničkoj komemoraciji u Jasenovcu.

Uslijed višegodišnje relativizacije i negiranja zločina nacista, fašista i njihovih suradnika u Hrvatskoj i drugim zemljama, na konferenciji u Novinarskom domu istaknuti su izazovi u obrazovanju o holokaustu te su predstavljeni primjeri dobre prakse iz Hrvatske, Italije, Njemačke i Srbije.

Prilikom otvorenja konferencije, Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, istaknula je šutnju institucija po pitanju obilježavanja zločina počinjenih od strane ustaškog režima u javnom prostoru, naglašavajući da je usprkos tome u zadnjim mjesecima vidljiv pomak u pozitivnom smjeru. Nj.E. William Robert Kohorst, veleposlanik SAD-a u Republici Hrvatskoj, pozdravio je uključivanje sudionika iz različitih zemalja u konferenciju te je istaknuo kako su taj događaj i svakodnevni rad sudionika na obrazovanju o holokaustu vitalni za demokratske procese u hrvatskom društvu.

Na konferenciji su nastavnici povijesti govorili o izazovima s kojima se susreću kada podučavaju o tom povijesnom periodu, spomenuvši premali broj sati povijesti koji ih ostavlja na samo 2 do 3 školska sata za temu holokausta. Identificirali su i pritisak koji revizionistički narativi stvaraju prema njima, kao i činjenicu da se ti narativi i dalje dopuštaju u školama, a u nekim slučajevima dolaze i od strane roditelja. Nastavnici iz različitih zemalja istaknuli su da se tema holokausta politizira u njihovim društvima te da ih to zadužuje suprotstaviti se manipulacijama u javnom prostoru i poticati kritičko razmišljanje svojih učenika.

Na konferenciji je prof. Neven Budak s Filozofskog fakulteta u Zagrebu predstavio priručnik o antijudaizmu i antisemitizmu objavljen na inicijativi Šoa akademije koja razvija programe prilagođene učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima te kreira posebne seminare namijenjene djelatnicima u školstvu. Tena Banjeglav iz Documente – Centra za suočavanje s prošlošću predstavila je povijesni vodič Zagreba koji uključuje informacije o mjestima stradanja i antifašističkog otpora, a većina njih nije obilježenom u gradskom prostoru. Vodič nudi nastavnicima dodatne izvore i inovativne online metode poučavanja o holokaustu.

Ipak, za primjenjivanje tih i sličnih dobrih praksa izuzetno je bitna politička volja, zaključili su sudionici konferencije. Njima se obratila i Cherrie Daniels, posebna izaslanica američke Vlade za pitanja holokausta. Daniels je poslala snažnu poruku podrške nastavnicima povijesti u Hrvatskoj i izrazila je zadovoljstvo činjenicom da se za škole pripremaju udžbenici iz povijesti po novom kurikulumu. Također je pozdravila otvorenje izložbe “Ako tebe zaboravim… – Holokaust u Hrvatskoj 1941. – 1945. / zadnje odredište Auschwitz” na početku ove godine, kao i govor premijera Andreja Plenkovića održan tom prilikom.

Ivana Franić, državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja, također je izrazila mišljenje kako je Hrvatska napravila iskorak u podučavanju holokausta i može služiti kao primjer dobrih praksa. Podsjetila je kako je Ministarstvo pozvalo osnovne i srednje škole da u kurikulume uvrste posjet Javnoj ustanovi Spomen područje Jasenovac za čiju svrhu je ministarstvo osiguralo sredstva.

Documenta – Centra za suočavanje s prošlošću