hr | en

Osuda otkaza novinarkama HRT-a Gojan i Novak-Srzić: I NOVINARKE SU GRAĐANKE, ZAR NE? / Priopćenje Platforme 112

Iz medija smo saznali da su novinarke HRT-a Elizabeta Gojan i Hloverka Novak Srzić dobile otkaz zbog takozvanog neovlaštenog istupanja u javnosti nakon emisije prijenosa inauguracije predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i navodne štete ugledu koje su time prouzročile HRT-u, čime je, kako se navodi, prekršen Pravilnik o ponašanju zaposlenika i Etički kodeks HRT-a

Organizacije civilnog društva okupljene oko Platforme 112 pridružuju se Hrvatskom novinarskom društvu u oštroj osudi ovakvog postupanja Ravnatelja HRT-a i zahtjevu da se postojeći neustavni i nedemokratski Etički kodeks HRT-a stavi izvan snage, te hitno donese novi, a otkaze poništi.

Ne ulazeći u svjetonazorske razlike i suprotstavljene stavove o profesionalnosti novinarskog rada Elizabete Gojan i Hloverke Novak-Srzić, te njihov način komunikacije s javnošću i kolegama unutar kolektiva, ovakvo obrazloženje otkaza smatramo krajnje neprihvatljivim i zloćudnim presedanom, koji po mnogočemu podsjeća na takozvani verbalni delikt za kojega smo mislili da je davno zaboravljen. Naime, njime se novinarkama poriče njihovo temeljeno građansko pravo na javno izražavanje, upisano u Ustav Republike Hrvatske i nizu međunarodnih konvencija.

Nije li svrha novinarstva javno informiranje i poticanje javne debate?  Ne bi li onda strukovni propisi i interni akti svih medija, a posebice javne televizije, trebali dodatno štititi, a ne lišavati novinare prava na javno izražavanje koje je i njihovo temeljno jamstvo obavljanja poštenog novinarskog posla ali i zaštite od raznih vrsta pritisaka? I novinarke su građanke, zar ne? Jer u ovom slučaju nije riječ o odavanju poslovne tajne zbog koje bi nastala realna i mjerljiva šteta, već se radi o potpuno subjektivnoj, diskrecionoj ocjeni. 

Čak kad bi bilo i nedvojbeno da je prouzročena nekakva šteta ugledu HRT-a, posebno upada u oči da je ovim činom drastično povrijeđeno civilizacijsko načelo razmjernosti djela i kazne, jer izrečene sankcije nisu, primjerice, postotno smanjenje plaće, ukor, opomena ili nešto slično, već oduzimanje radnog mjesta. To bi bilo usporedivo kao kada bi u kaznenom pravu postojali samo oslobođajuća presuda i osuda na doživotni zatvor.

U širem kontekstu potpune neizvjesnosti procesa restrukturiranja na HRT-u ovi otkazi funkcioniraju kao korporativna prijetnja i manifestacija sirove moći poslodavca, odnosno kao jasna poruka drugim radnicima da se novinarski rad na HRT-u kao javnoj ustanovi, eto, samo podnosi sve dok se o njemu u javnosti šuti.

Svrstavamo se uz sve novinare, građane i institucije koje će daljnjim akcijama principijelno braniti pravo svakog novinara i novinarke, i to bez obzira na njihove svjetonazorske razlike i ideološka opredjeljenja,  da govori i djeluje, ne samo u programu, već i u javnosti.

Jedino legitimno ograničenje prava na javno izražavanje može biti govor mržnje, a nikako ičija kadrovska politika. U tu svrhu očekujemo hitno očitovanje Odbora za medije Hrvatskog sabora, Pučke pravobraniteljice, ali i daljnje javne reakcije širokog kruga novinara i građana.

Platforma 112

Aktivne članice Platforme 112:

B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran, Centar za mirovne studije, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, GONG, Kuća ljudskih prava Zagreb, Regionalni info-centar za mlade Rijeka – UMKI, Roditelji u akciji – RODA, Srpski demokratski forum, Udruga mladih “Mladi u Europskoj uniji”, Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda CENZURA PLUS, Udruga za samozastupanje, Udruga za zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda HOMO Pula, Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta Protagora, Zagreb Pride, Zelena akcija, Ženska soba – Centar za seksualna prava