hr | en

DVOTJEDNI IZVJEŠTAJ O SUĐENJIMA ZA RATNE ZLOČINE Osijek, Zagreb, 14. veljače 2014. – Srbijanski sud odbio zahtjeve za naknadu štete hrvatskim logorašima / Prvi osnovni sud u Beogradu odbio je zahtjeve za naknadu štete koje je Fond za humanitarno pravo (FPH) 2007. godine podnio protiv Srbije u ime 12 državljana Hrvatske, zbog odgovornosti za torturu kojoj su 1991. bili podvrgnuti u logorima bivše JNA u Sremskoj Mitrovici i Begejcima. Odvjetnik FHP je protiv presude Prvog osnovnog suda izjavio žalbu Apelacionom sudu u Beogradu. Prvi osnovni sud u Beogradu je odbio tužbu s obrazloženjem da su bivši logoraši propustili rok za podnošenje tužbe, koji je istekao pet godina nakon okončanja zarobljeništva.

Perković izručen Njemačkoj / Nakon što je Županijski sud u Zagrebu 8. siječnja 2014. godine odobrio predaju Josipa Perkovića Saveznoj Republici Njemačkoj po europskom uhidbenom nalogu (EUN), Vrhovni sud Republike Hrvatske (VSRH) je 17. siječnja 2014. godine kao neosnovane odbio žalbe državnog odvjetnika i Josipa Perkovića. Potom je Perkovićeva obrana podnijela ustavnu tužbu, no Ustavni sud Republike Hrvatske 24. siječnja ustavnu je tužbu odbio. Istog dana Perković je izručen Njemačkoj.

Započela glavna rasprava u kaznenom postupku protiv Josipa Boljkovca / Pred Vijećem za ratne zločine Županijskog suda u Zagrebu 5. veljače 2014. godine započela je glavna rasprava u kaznenom postupku protiv 93-godišnjeg Josipa Boljkovca, kojeg se tereti da je kao šef povjerenstva Odjeljenja zaštite naroda (OZNA) za Grad i Kotar Karlovac odgovoran za uhićenja i likvidacije 21 civila iz Duge Rese koje se sumnjičilo za suradnju s ustaškim vlastima.

Bivši čuvar nacističkih logora više od 20 godina živi u Osijeku / Tijekom siječnja u Jutarnjem listu objavljen je niz tekstova o Jakovu Dencingeru, 90-godišnjaku iz Osijeka. Navodi se da se radi o bivšem čuvaru nacističkih konclogora u Auschwitzu, Mauthausenu, Buchenwaldu i Plaszowu.  Od 1956. godine živio je u Sjedinjenim Američkim Državama, čiji je i državljanin od 1972. godine, no nakon saznanja za njegovu nacističku prošlost 1989. je pokrenut postupak oduzimanja državljanstva i izgona iz SAD-a. U priopćenju od 30. siječnja 2014. DORH je, ne navodeći identitet osobe, naveo da izvide provodi ŽDO u Osijeku. Od nadležnih tijela SR Njemačke i SAD-a te od Centra Simon Wiesenthal zatražena je dostava dokumentacije.

Podignuta optužnica protiv nedostupnog zapovjednika srpskih teritorijalaca iz Vojnića

U Rijeci uhićen upravitelj logora Drmaljevo

U ekstradicijskom pritvoru u Austriji okrivljenik za zločine nad Hrvatima u pounjskim selima / Okrivljenik za ratne zločine Leonardo Janković uhićen je u Austriji i određen mu je ekstradicijski pritvor, objavilo je u drugoj polovini siječnja više hrvatskih internetskih portala.

Novosti sa MKSJ / Srpskom političkom i vojnom vrhu potvrđene osude za zločine na Kosovu
Predmet Nikola Šainović i dr.; Predmet Vlastimir Đorđević

Tužiteljstvo zatražilo preispitivanje pravomoćne oslobađajuće presude Momčilu Perišiću / Tužiteljstvo MKSJ 3. veljače 2014. zatražilo je preispitivanje pravomoćne presude kojom je Momčilo Perišić oslobođen krivnje za pomaganje i podržavanje zločina počinjenih u Sarajevu i Srebrenici od 1993. do 1995. godine. Perišić je nepravomoćno bio osuđen na 27 godina zatvora, a u žalbenom postupku u veljači prošle godine oslobođen je svake odgovornosti.

U prilogu se nalazi elektronska verzija izvještaja.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću