hr | en

14. ožujka 2013.g., u Uredu predsjednika RH-a, održan je sastanak na kojem se razgovaralo o rješavanju problematike stradalih zaposlenika iz Domovinskog rata.

Na sastanku su sudjelovali Ivo Josipović, predsjednik Republike, Zlatko Gareljić, savjetnik Predsjednika za obranu, Predrag Matić, ministar branitelja, Nevenka Benić, pomoćnica ministra branitelja, Ivanka Sabljak i Nurija Sefić, predstavnici Hrvatske udruge stradalih zaposlenika iz Domovinskog rata i Eugen Jakovčić, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću.

Sastanak u Uredu predsjednika RH-a je imao za cilj da se odgovorne još jednom upozori na potrebu priznavanja statusnih prava svim onim obiteljima čiji su najmiliji, kao civili koji su tijekom rata po nalogu državnih tijela obavljali vojne i druge dužnosti u obrani suvereniteta RH-a, smrtno stradali.

Predstavnici Hrvatske udruge stradalih zaposlenika iz Domovinskog rata već godinama, u razgovorima s ministarstvima, upozoravaju kako su i stradali civili s radnom obavezom, u okolnostima ratnih djelovanja, stradalnici koju zaslužuju poslijeratnu skrb i brigu institucija RH-a.

Ministar branitelja Predrag Matić i po pitanju ove civilno – stradalničke skupine nije imao konkretne prijedloge s kojima bi se započelo rješavanje problema obitelji stradalih zaposlenika iz Domovinskog rata te je najavio veće zakonske iskorake po tom pitanju tijekom 2014. godine, i to u sklopu izrade novog Zakona o civilnim žrtvama rata.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću unutar medijsko – zagovaračke kampanje “Žrtve su predugo čekale” želi istaknuti nužnost rješavanja statusnih prava civilnih žrtava rata u RH-a, što se odnosi i na obeštećenje obitelji stradalih zaposlenika iz Domovinskog rata.

I ovom prilikom, a na tragu izjava ministra Matića tijekom sastanka u Uredu predsjednika RH-a, svjedočimo nepostojanju političke volje da se u skoro vrijeme riješi problem civilnih žrtava rata, trenutačno reguliran kroz nejasne i nedovoljne odredbe Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata. U suradnji s koordinacijom Udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata i Hrvatskom udrugom stradalih zaposlenika iz Domovinskog rata i dalje ćemo zagovarati nužnost rješavanja svih onih pitanja koja su detektirana i tijekom današnjeg sastanka u Uredu predsjednika RH-a.

U prilogu se nalazi dokument s kronološkim pregledom svih dosadašnjih akcija Hrvatske udruge stradalih zaposlenika iz Domovinskog rata, kao i njihov prijedlog načina na koji bi se trebali riješiti njihovi problemi i to kroz Inicijativu udruge da se donese Zakon o pravima stradalih i obiteljima poginulih radnika hrvatskih poduzeća u Domovinskom ratu.