hr | en

Na dan službenog zatvaranja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), nakon kojeg s s radom nastavlja Mehanizam za međunarodne kaznene sudove, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću organizira tribinu

 

“Hrvatska nakon haške presude u predmetu Prlić i drugi”

Tribina će se održati u četvrtak 21. prosinca 2017., u Kući ljudskih prava (Selska cesta 112 c, Zagreb) s početkom u 11.00 h, a govoriti će:

Dražen Lalić, Branimir Pofuk i Vesna Teršelič.

Izricanje osuđujuće presude žalbenog vijeća Haškog tribunala u predmetu “Prlić i drugi” popraćeno je zaoštrenom retorikom u hrvatskom javnom prostoru. Najviši državni dužnosnici i dužnosnice u svojim su istupima izrazili nezadovoljstvo s pravomoćnom presudom MKSJ, te najavili pokušaj pravnog osporavanja sudske odluke. Kao i puno puta do sada izostalo je javno tematiziranje činjenica u vezi žrtava i zločina.

Medijski i politički tribuni nacionalističke desnice, uključujući i saborske zastupnike, pozivaju na obračun s izdajnicima, dok je prijetnje neistomišljenicima na portalima i društvenim mrežama teško izbrojati. Retorika etničke homogenizacije i otvorenog izražavanja neprijateljstva prema drugom i drugačijem obilježili su javnu političku komunikaciju u danima nakon izricanja presude. Na tribini ćemo analizirati  spomenute događaje u širem kontekstu javne komunikacije i procesa suočavanja s prošlošću u Hrvatskoj i okolnim zemljama.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću