hr | en

Tražimo od potpredsjednika Vlade Tomslava Karamarka da hitno predloži smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića te da se ispriča javnosti zbog zabrinjavajućih poteza i stavova prema medijima u Hrvatskoj, koji u javnost unose atmosferu straha i zabrinutosti, poručili su sa zajedničke tiskovne konferencije HND, Platforma 112 i Hrvatski PEN centar.

Sve ovo što se događa danas Tomislav Karamarko najavio je još u svibnju prošle godine u intervjuu Globusu, najavivši veliku lustraciju hrvatskoga društva praćenu širokom podrškom medija, podsjetio je predsjednik HND-a Saša Leković.

“Još je skandaloznije što se malo tko nakon tih njegovih izjava skandalizirao takvim skandlaoznim izjavama. Sad smo dobili ono što smo mogli i pretpostaviti. Ministar kulture Zlatko Hasanbegović po nama je samo jedan, ali vrlo važan čimbenik u provođenju takve politike koju je najavio gospodin Karamarko. Prije svega, doveo je pitanje antifašizam kako jednu od temeljnih vrijednosti Ustava”, rekao je Leković.

Gospodin Hasanbegović, ističe Leković, nema nikakve kompetencije da vodi resor kulture, u koji spadaju i mediji. “To je čovjek koji je izjavio da Odjel za medije opterećuje rad Ministratva kulture, kojemu smetaju rasprave na Trećem programu Hrvatskoga radija, koji je najavio preraspodjelu sredstava za neprofitne medije. Dakle, to je čovjek koji iskazuje duboko nepoštivanje prema medijima, novinarima i javnosti”, kazao je Leković.

Hasanbegovićeve javne istupe pomno su pratili i u Platformi 112, istaknula je predsjednica udruge B.a.b.e. Sanja Sarnavka. ”Danas smo ovjde jer smo izuzetno zabrinuti za ovo što se događa u ovo malo vremena otkako je Vlada potvrđena. Usprotivili smo se imenovanju Zlatka Hasanbegovića prosvjedom na Markovu trgu i to iz dva razloga: prvo, ako želimo imati vladavimu prava, onda ministar ne može negirati osnovne postavke Ustava, a drugo, zato jer smo bili uvjeravani da će ovo biti vlada stručnjaka. Ne govorimo napamet, dobro smo proučili istupe Zlatka Hasanbegovića, nakon kojih smo morali iskazati zabrinutost”, rekla je Sarnavka.

Registar izdajnika, “ceremonija” primopredaje vlasti u Savskoj 66, skandalozan prosvjed pred Agencijom za elektroničke medije u kojemu sudjeluje potptredsjednik Sabora, napad na glumicu Ninu Violić zbog javno izgovorene riječi, sve je to dio eskalacije govora mržnje koja se dogodila u samo nekoliko dana mandata nove Vlade, upozorila je Sarnavka. “Posljednje četiri godine imali smo vlast koja je šutke tolerirala bujane govora mržnje u društvu i stoga nije nikakvo čudo da je sav taj govor eskalirao u svega 6 dana rada nove Vlade”, rekla je Sarnavka dodajući da nije slučajno da je u prvih tjedan dana nove Vlade najjači udar krenuo baš na institucije koje su vezane uz medije.

Leković je podsjetio i na jučerašnje izjave HDZ-ovog saborskog zastupnika Glasnovića, koji je rekao da su “mediji prepreka demokraciji”, a novinare optužio da su doušnici. “Po meni je to samo dio vrlo smišljene strategije da se, ne govoreći činjenice, ne govoreći ništa konkretno, pokuša ustrašiti one medije koji su kritični prema ideji da mediji budu sluge vlasti. Ja bih volio da nam gospodin Glasnović kaže odakle mu te informcije i tko su ti novinari. U tim istupima, kao i u istupima Tomislava Karamarka, nema niti jedne činjenice, to je samo huškanje”, rekao je Leković.

Predsjednica PEN centra Nadežda Čačinović ima dojam da novi vjetorvi koji pušu u Runjaninovoj pokušavju ograničiti puralitet kulturnih inicijativa, što je nedopustivo. Hrvatski PEN Centar zbog toga je pokrenuo inicijativu za smjenom ministra Hasanbegovića, koju je do sada podržalo preko 200 istaknutih kulturnih djelatnika.

“Ono što je mene u ovoj priči razveselilo je da je zbog “promašenog imenovanja” ipak netko reagirao. Postoji, naravno, mogućnost da su nas naveli na to da se uhvatimo nečeg što je samo segment širih promjena koje se događaju ili će se događati. Ali fronta je već sada doista široka i očito možemo računati na to da su ovdje neke stvari postale nemoguće”, rekla je Čačinović.

Za vrijeme konferencije iz Ministarstva kulture stigla je vijest da je Hasanbegović razriješio Povjerenstvo za neprofitne medije, što je samo dodatno potvrdilo strahove HND-a i mnogih drugih udruga civilnog društva. 

Snimku cijele konferencije možete poslušati ovdje

Izvještaj HND, pripremila Ema Tarabochia