hr | en

“Budući da su društveni odnosi još uvijek poremećeni, govor mržnje je nešto najgore što nam se može dogoditi. Uostalom, on može utjecati i na pravosuđe”, riječi su upozorenja koje je Vesna Teršelič, voditeljica Documente istaknula na današnjoj konferenciji za novinare koja je održana povodom predstavljanja Godišnjeg izvještaja o praćenju suđenja za ratne zločine.

Vesna Teršelič je tijekom konferencije istaknula kako je “počinitelje zločina sve teže procesuirati. Kvaliteta dokaznog materijala se zbog nepravovremeno i nekvalitetno provedenih istraga smanjuje, a u društvu još uvijek nije stvoreno ozračje u kojemu bi se svjedočilo protiv počinitelja zločina s vlastite strane. Sve je manji interes javnosti za problematiku ratnih zločina”, rekla je Teršelič.

Voditeljica Documente podsjetila je i na zabrinjavajuću situaciju u kojoj se nalaze žrtve zločina. “Žrtve koje su uzalud čekale pravdu još uvijek moraju plaćati parnične troškove suđenja. No u posljednje vrijeme postoje naznake da bi se to moglo promijeniti.”

Uz voditeljicu Documente na tiskovnoj konferenciji su govorili i monitori suđenja za ratne zločine Mladen Stojanović iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek i Marko Sjekavica, Građanski odbor za ljudska prava.

Izvještaj s današnje konferencije nalazi se u prilogu. Godišnji izvještaj, na hrvatskom i u engleskom izdanju, uskoro će biti u cijelosti dostupan na našim internet stranicama, kao i onima Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek.