hr | en

Na današnju godišnjicu pada Sotina mještani će ispratiti posmrtne ostatke 13 žrtava, nedavno ekshumiranih iz dvije masovne grobnice i sjetiti se svih ubijenih i nestalih. Za pronalazak tih žrtava zaslužne su prije svega obitelji žrtava, koje dugi niz godina traže podatke, posmrtne ostatke i dokaze, a doprinijele su pokretanju kaznenog postupka za zločin izvršen u Sotinu pred Tužilaštvom za ratne zločine Republike Srbije.

U znak sjećanja na sve žrtve teških zločina u slavonskom mjestu Sotin u prilogu se nalazi priopćenje Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, Građanskog odbora za ljudska prava i Centra za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka a u nastavku činjenični prikaz samog zločina i stradalništva.

Tijekom Domovinskog rata ubijena su 64 mještana Sotina, različite životne dobi. Tri žrtve Sotina ubijene su 20/21. studenoga 1991. godine na Ovčari, posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice na lokalitetu „Grabovo“. Jedna žrtva, pripadnik MUP RH, uhićena je u Baranji, ubijena je, tijelo je pronađeno u masovnoj grobnici u mjestu Ćelije. Četiri žrtve iz Sotina ekshumirane su iz masovne grobnice na Novom groblju u Vukovaru. Deset žrtava iz Sotina ekshumirano je iz nekoliko grobova na Katoličkom groblju u Sotinu. Jedna žrtva iz Sotina ubijena je kod Doma tehnike u Borovu Naselju. Deset žrtava iz Sotina ekshumirano je iz masovne grobnice u vučedolskim vinogradima u blizini Sotina. Jedna žrtva ekshumirana je iz masovne grobnice u ritu kod Negoslavaca. Nakon što je bila maltretirana i silovana ubijena je i bačena u masovnu grobnicu. Jedna žrtva ekshumirana je u Lovasu. Jedna žrtva ekshumirana je u Marincima.

Documenta – Centra za suočavanje s prošlošću