hr | en

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek će na sutrašnjoj Konferenciji za novinare, 13. lipnja 2017., koja će se održati u Kući ljudskih prava Zagreb, Selska cesta 112 c s početkom u 11.00 h, predstavit redoviti godišnji Izvještaj o praćenju suđenja za ratne zločine u 2016. godini.

Hrvatsko pravosuđe se i dalje suočava s velikim brojem neprocesuiranih ratnih zločina, tijekom 2016. godine na razini specijaliziranih državnih odvjetništava pokrenute su tek tri istrage.

Od podignutih dvanaest optužnica protiv 96 optuženika, samo su trojica njih prisutni i u istražnom su zatvoru. Gotovo svi spomenuti optuženici su bivši pripadnici srpskih postrojbi s prebivalištem u Srbiji i kazneni postupci protiv njih se vode u odsutnosti. Posljednji podatak jasno ukazuje na problem ne postojanja učinkovite regionalne suradnje tužiteljstava za ratne zločine.

U 2016. godini smo pratili 30 sudjenja za ratne zločine, a karakterizira ih rijetko zakazivanje glavnih rasprava, dugotrajnost postupaka, česta ponavljanja, nedostupnost okrivljenika te niske zatvorske kazne.

S druge strane reparacije civilnim žrtvama rata koje su često i žrtve ratnih zločina tijekom 2016. godine nisu ostvarile pozitivan pomak, a razrješenje Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja u ratu doprinjelo je negativnim trendovima u ostvarivanju spomenutih prava. Mali broj pozitivnih sudskih odluka kako nacionalnih sudova tako i Europskog suda za ljudska prava zahtjeva da se pitanje obeštećenja rješava donošenjem novog zakonodavnog okvira. 

O svemu detaljnije na sutrašnjoj konferenciji za novinare na kojoj će govoriti Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centar za suočavanje s prošlošću, Jelena Đokić Jović, pravna savjetnica u Documenti i Veselinka Kastratović, monitorica suđenja za ratne zločine.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću