hr | en

Na Županijskom sudu u Splitu opt. Borislavu Đukiću, umirovljenmom generalu JNA, zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, izvršenom izdavanjem zapovijedi  za aktiviranjem 30 tona eksploziva kojim je urušena brana Peruća, izrečena je zatvorska kazna u trajanju od devet godina.  Optuženik je uhićen u Tivtu, Crna Gora. Nakon izručenja Hrvatskoj sporeveden je u istražni zatvor gdje je i dočekao nepravomoćnu presudu.

Tijekom suđenja je dokazano da je 1993. godine kao zapovjednik 221. motorizirane brigade 9. kninskog korpusa JNA i svih pograničnih jedinica srpske paravojske (tzv. milicije vojske SAO krajine), kao podređeni Ratku Mladiću i Mili Novakoviću, zapovijedio aktiviranje 30 tona ekpoloziva kojim je urušena i oštećena brana Peruća.

To je prouzročilo ukupnu štetu Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) od oko 130 milijuna kuna. Naime, izravna je šteta bila 90 milijuna kuna, dok je na sanaciju brane potrošeno 10 milijuna tadašnjih njemačkih maraka. Optuženiku je presudom naložena naknada prouzročene materijalne štete.

Suđenje je započelo 13. srpnja 2016.

Pritvor protiv optuženika određen je rješenjem Županijskog suda u Splitu u listopadu 1995. te su raspisane tjeralice (tuzemna i međunarodna). Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je protiv optuženika optužnicu broj KT-27/93 od 13. prosinca 1995. tereteći ga za počinjenje kaznenog djela iz članka 120. stavka 1. i 2. u vezi s člankom 20. OKZ RH.

Optuženik je 18. srpnja 2015. uhićen u Crnoj Gori na temelju međunarodne tjeralice i 23. veljače 2016. izručen je Republici Hrvtaskoj. U istražnom zatvoru je od 08. ožujka 2016. na temelju više rješenja o određivanju odnosno produljenju pritvora po zakonskoj osnovi za određivanje istražnog zatvora iz članka 123. stavka 1. toč. 1. ZKP-a/08.