hr | en

FOND DESA I JERKO BAKOVIĆ / ZAKLADA SOLIDARNA

Zaklada SOLIDARNA Vas poziva na javno predstavljanje Fonda „Desa i Jerko Baković“ za stipendiranje i pomoć siromašnoj djeci pri školovanju, u 12h u četvrtak, 19. travnja 2018. u Kući ljudskih prava, Selska cesta 112C u Zagrebu kojeg Zaklada SOLIDARNA i Građanski odbor za ljudska prava organiziraju prigodom 101. rođendana gospođe Dese Baković, glavne dobročiniteljice Fonda, a koja će osobno nazočiti ovoj jedinstvenoj proslavi dobročinstva, dugovječnosti i i transgeneracijske solidarnosti. 

Fond „Desa i Jerko Baković“ početno je osigurao stipendije za nastavak školovanja 31 djeteta u dobi od 10 do 18 godina, većinom iz malih sredina s područja Korduna i Banovine u aktualnoj i naredne dvije školske godine u ukupnom iznosu od 500.000 kn. To su djeca željna znanja, kreativnosti i mogućnosti nastavka školovanja u većim sredinama, a koja su izložena siromaštvu i izolaciji, izazovima življenja s kroničnim bolestima i invaliditetom, položaju srpske i romske nacionalne manjine, iskustvima obiteljskog nasilja kao i djeca zatvorenika te djeca koja nemaju adekvatnu roditeljsku skrb. 

Na svečanosti će sudjelovati i dio djece stipendista i njihovih roditelja i odgajatelja, a uz gospođu Desu Baković govorit će Zoran Pusić, predsjednik GOLJP-a i Zakladnog vijeća Fonda, Marina Škrabalo, upraviteljica zaklade SOLIDARNA. Rođendanska proslava uključit će i ženski pjevački zbor koji njeguje isplepletenost hrvatskih, srpskih i bosanskih folklornih tradicija, dječju recitaciju i naravno svečano rezanje rođendanske torte za 101 rođendan gospođe Dese. 

Tom prigodom predstavnici medija i sudionici proslave imat će priliku čuti dirljivu priču o humanitarnom djelovanju gospođe Dese i njezinog pokojnog muža Jerka – višekratnim donatorima Građanskog odbora za ljudska prava koji je od 1995. do 2010. skupljao pomoć u hrani, odjeći i lijekovima za ljude koji su ostali na području Banije i Korduna kao i za povratnike i izbjeglice iz BiH koji su se vraćali ili u ta područja izbjegli. U međuvremenu, gospođa Baković zamolila je GOLJP da joj pomogne ostvariti želju nje i njenog pokojnog supruga Jerka, da se dio sredstava koji bi se dobio prodajom njihovog stana upotrijebi pokretanje namjenskog fonda pri Zakladi SOLIDARNA (čiji je osnivač i GOLJP) za podršku školovanju siromašne djece nazvan u čast njegovih dobročinitelja. Namjera je Fonda i Zaklade SOLIDARNA da priča o plemenitom činu gospođe Dese i njezinog pokojnog muža nadahne naše sugrađane i sugrađanke da se kao donatori priključe Fondu „Desa i Jerko Baković“ u svrhu povećanja ukupne vrijednosti Fonda, kontinuiteta podrške djeci koje Fond podržava te širenja broja stipendista u narednim godinama. 

FOTO Privatni album obitelji Baković (Jerko Baković, Desa Baković, obiteljska fotografija Jerka i njegovih sestara Zdenke i Rajke s roditeljima)

(Jerko Baković brat je heroina, antifašistkinja Zdenke i Rajke Baković http://www.jadranboban.com/bakovic/. Aktivan u zagrebačkom ilegalnom pokretu i Jasenovački logoraš)

Zaklada SOLIDARNA