hr | en

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava pozivamo Vas na okrugli stol „Europsko bogatstvo višejezičnosti: Quo vadis Croatia?“ koji će se održati u utorak, 10. prosinca 2013. od 10h do 12h u Hrvatskom Saboru, dvorana bana Ivana Mažuranića.

Specifičan povod Okruglom stolu su aktivnosti referendumske inicijative koja ima za cilj urušavanje razine zaštite manjinskih prava na jezik i pismo, a u kontekstu osporavanja dvojezičnosti u Vukovaru i drugim poslijeratnim sredinama u Hrvatskoj.

Mišljenja smo da je u ovom trenutku ključno odaslati snažne poruke javnosti i politici da je svako urušavanje hrvatske dobre prakse u pogledu manjinskih prava na jezik i pismo protivno samoj naravi našeg društva i demokratskog poretka ali i ukupnom identitetu Europe.

Namjera nam je tijekom skupa dati riječ diplomatskim predstavnicima u RH-a koji bi ukratko opisali dobre prakse svojih zemalja vezane uz prava nacionalnih manjina na jezik i pismo. Takva brza šetnja kroz Europu vrlo će efektno pokazati da je dvojezičnost i višejezičnost raširena i normalna, s onu stranu krutih i visokih demografskih udjela određene nacionalne manjine.

U raspravi će sudjelovati saborski zastupnici, stručnjaci za manjinska pitanja, aktivisti za zaštitu ljudskih prava, javni i kulturni djelatnici, novinari te, nadamo se diplomatski predstavnici europskih zemalja, posebice onih čije manjine žive u Hrvatskoj i obrnuto.

Ovaj okrugli stol organizira građanska kampanja „SVI MI – Za Hrvatsku svih nas“ koju su pokrenuli Građanski odbor za ljudska prava i koalicija nevladinih organizacija Platforma 112. Potporu ovom događanju dao je saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina čiji će predsjednik dr.sc. Furio Radin održati uvodni govor.

Kampanja „SVI MI – Za Hrvatsku svih nas“

Kako je broj mjesta ograničen, te je potrebno izvršiti najavu saborskoj porti, molimo Vas da dolazak potvrdite do ponedjeljka 9. prosinca u 17h na eugen.jakovcic@documenta.hr, a za dodatne informacije molimo obratite se na 091 4572 399.

Rasprava će biti na hrvatskom jeziku, uz osiguran prijevod sa i na engleski jezik.