hr | en

Povodom usvajanja Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, priopćenjem, kojeg u nastavku donosimo u cijelosti, reagirale su Inicijativa mladih za ljudska prava, Documenta – Centra za suočavanje s prošlošću, Građanski odobro za ljudska prava i Centra za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka.

“Danas je u Hrvatskom saboru usvojen Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije s ograničenjem primjene Europskog uhidbenog naloga na kaznena djela počinjena prije 7. kolovoza 2002. godine.

Tijekom jutra Inicijativa mladih za ljudska prava je zastupnicima/zastupnicama u Hrvatskom saboru poslala dopis kojim je apelirala da se u ovaj Zakon ne unosi ograničenje.

Također, na ranije danas održanoj konferenciji za medije Platforme 112, voditeljica Documente, Vesna Teršelič, istaknula je da sve zločine treba istražiti i počinitelje privesti pravdi. Potrebno je izbjegavati bilo kakvo politiziranje ovih pitanja i omogućiti da pravosudna tijela u Hrvatskoj i drugim zemljama usko surađuju na otkrivanju i procesuiranju počinitelja zločina.

Naime, prema odredbama Okvirne odluke o Europskom uhidbenom nalogu Vijeća Europe, on se odnosi i na kaznena djela iz jurisdikcije Međunarodnog kaznenog suda, dakle i ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Ovim vremenskim ograničenjem se onemogućuje ili barem značajno otežava procesuiranje ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj između 1991. i 1995. godine počinitelji kojih žive na području zemalja članica EU i trenutno su nedostupni hrvatskom pravosuđu.

Hrvatska ulazi u EU jer većina njenih građana i građanki smatra da se norme koje vrijede u EU poklapaju s hrvatskim nacionalnim interesima. U to svakako spada i Europski uhidbeni nalog kao efikasnije sredstvo za progon osumnjičenih za zločine i veću brigu za žrtve tih zločina.

Ako je pravednost interes RH, a trebao bi biti, naš stav je da je zakon trebalo usvojiti bez vremenskog ograničenja.

Inicijativa mladih za ljudska prava
Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću
Građanski odbor za ljudska prava
Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, Osijek