hr | en

Povodom Europskog dana žrtava kaznenih djela (22.02.) Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću s partnerskim organizacijama organizira konferenciju koja će se održati sutra, u srijedu 22. veljače 2017. u Novinarskom domu, Perkovčeva 2, Zagreb s početkom u 11.00 h. 

Na konferenciji će uz aktiviste organizacija civilnog društva i udruga za podršku žrtvama i svjedocima govoriti predstavnici ministarstva pravosudja, ministarstva unutrašnjih poslova, Pučka pravobraniteljica RH kao i predstavnici pravosudja i znanstvene zajednice. Skup će biti prilika da se javnosti predstavi Nacionalna strategija razvoja sustava podrške žrtvama i svjedocima u RH za razdoblje od 2016. – 2020.

Učinkovit sustav podrške žrtvama kaznenih djela predstavlja ključan element za djelotvoran progon počinitelja kaznenih djela, ali i za puno ostvarenje prava žrtava, koja im pripadaju neovisno o potrebama samog kaznenog postupka.

Opširnije / 

Uoči sutrašnjeg Europskog dana žrtava kaznenih djela (22. veljače) Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka, Bijeli krug Hrvatska iz Splita i Udruga za podršku žrtvama i svjedocima iz Vukovara organiziraju konferenciju za obilježavanje Europskog dana žrtava kaznenih djela.

Važnost ovog javnog događaja je prepoznalo i Ministarstvo pravosuđa RH kao pokrovitelj ove konferencije što je ujedno i pokazatelj stajališta državne politike vezan uz brigu za svoje građane, kao i građane EU koji su na području RH postali žrtve kaznenih djela, kao i prilika predstavljanja strateških dokumenata RH, osobito Nacionalne strategije razvoja sustava podrške žrtvama i svjedocima u RH z razdoblje od 2016-2020.

Ključna nova pravila o minimalnim pravima žrtava diljem EU-a donesena su 25. listopada 2012. (Direktiva 2012/29/EU), a uključuju odgovarajuću potporu, informiranje i zaštitu koje da bi se uspješno osigurale traže blisku suradnju policije, tijela kaznenog progona, pravosudnih tijela, socijalne službe i službe za potporu. Država posebnim fondom iz naplaćenih novčanih kazni i oduzete imovinske koristi stečene kaznenim djelom jamči naknadu štete žrvama teških kaznenih djela nasilja. Radi pravnog uređenja tog novog instituta donesen je Zakon o novčanoj naknadi žrtvama kaznenih djela, koji je stupio na snagu na dan prijema Republike Hrvatske u Europsku Uniju. Učinkovit sustav podrške žrtvama kaznenih djela predstavlja ključan element za djelotvoran progon počinitelja kaznenih djela, ali i za puno ostvarenje prava žrtava, koja im pripadaju neovisno o potrebama samog kaznenog pravosuđa.

Osnovni cilj Konferencije je podsjetiti javnost na ostvarivanje cijelog niza temeljnih prava žrtava kaznenih djela (da se sa žrtvama postupa s poštovanjem te da policija, državni odvjetnici i suci budu prikladno osposobljeni za rad sa žrtvama; da se žrtvama pruže razumljive informacije o njihovim pravima i slučaju; da se žrtvama jamči potpora u svim državama članicama EU, da žrtve mogu sudjelovati u postupku ako to žele te da im se pruži pomoć za sudjelovanje na suđenju; da se ranjive žrtve, kao što su djeca, žrtve silovanja ili žrtve s invaliditetom, identificiraju i na odgovarajući način zaštite; da su žrtve tijekom policijskih istraga i sudskih postupaka zaštićene); kao i razvijanje povjerenja u pravosudni sustav.

Documenta– Centar za suočavanje s prošlošću