hr | en

Europski uhidbeni nalog i ratni zločini / Krajem lipnja, nekoliko dana pred ulazak RH u EU, izmijenjen je Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije. Unatoč protivljenju Europske komisije, izmjenama je propisano da će RH provoditi europski uhidbeni nalog samo za kaznena djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002. godine.

Viši sud u Beogradu: Sudioniku egzekucija na Ovčari 15 godina zatvora / Raspravno vijeće Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu 1. srpnja 2013. godine osudilo je bivšeg pripadnika Teritorijalne obrane Vukovara Petra Ćirića na 15 godina zatvora zbog sudjelovanja u zlostavljanjima i likvidacijama ratnih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara 20./21. studenoga 1991. godine.

Za efikasan progon osumnjičenih za silovanja nužno je približavanje pravnih tumačenja meñu pravosudnim tijelima Hrvatske i Srbije

MKSJ – vjerodostojnost i nasljeđe / Navodi suca Harhoffa zahtijevaju istragu o zbivanjima na MKSJ-u – Više od stotinu osoba iz javnog života, predstavnici medija i organizacija civilnog društva iz država u regiji, uputili su otvoreno pismo Glavnom tajniku UN-a tražeći istragu o navodima suca MKSJ Frederika Harhoffa o nedozvoljenim utjecajima predsjednika MKSJ Theodora Merona na suce Tribunala kako bi donosili politički motivirane odluke.

Dostupnost baze podataka MKSJ tužiteljima u regiji – jedan od uvjeta efikasnijeg procesuiranja zločina / Procesuiranje velikoj broja neistraženih ratnih zločina u velikoj mjeri ovisit će i o dostupnosti dokumenata iz baze podataka MKSJ tužiteljstvima država u regiji. Nužno je definirati najsvrsishodnije načine suradnje koji bi lokalnim tužiteljima omogućio brz i širok pristup potrebnim dokumentima.

U prilogu se nalazi elektronska verzija izvještaja.