hr | en

Tijekom napada JNA na Hrvatsku i oružane pobune dijela srpskog stanovništva protiv ustavnopravnog poretka RH, početkom srpnja 1991. pripadnici TO uz pomoć JNA i tamošnje “Milicije” okupirali su veći dio prigradskog osječkog naselja Tenja (staro Tenje), da bi do kraja 1991. naselje bilo u potpunosti pod kontrolom srpskih snaga sve do mirne reintegracije 15. siječnja 1998.

U okupiranoj Tenji ubrzo započinje progon Hrvata i pripadnika drugih nacionalnih skupina, većinom civila, koji su izloženi prijetnjama, zlostavljanju, prisilnom odvođenju i zatočenju, mučenju, pljački imovine i ubijanju.

U periodu od srpnja 1991. do prosinca 1991. u Tenji i neposrednoj blizini ubijeno je više od 30 osoba, od kojih najmanje 25 hrvatskih civila, čime je počinjen ratni zločini protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Smatramo nužnim da nadležna tijela ulažu maksimalne napore u prikupljanju dokaza i sankcioniranju počinitelja svih ratnih zločina. Nakon 24 godine još uvijek se traga za najmanje 15 mještana Tenje.

Više informacije o žrtvama s područja Tenje nalazi se u prilogu.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću