hr | en

Želimo upozoriti na zločine koji su počinjeni u selima glinske općine te važnost procesuiranja svih počinitelja ratnih zločina. Zločin u Gornjim Jamama  počinjen je 11. prosinca 1991., a u Joševici 16. prosinca 1991. Joševica i Gornje Jame navode se u optužnici koju je ŽDO u Sisku podiglo 30. srpnja 2010. pred Županijskim sudom u Sisku protiv petorice državljana Republike Srbije, zbog počinjenja ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika. Optuženici se terete kao zapovjednici i naredbodavci za zločine počinjene na području nekadašnje glinske općine od kraja rujna 1991. do travnja 1992. godine.

Kako su svi optuženici nedostupni hrvatskom pravosuđu, s adresama stanovanja u Srbiji i ovaj put se zalažemo za pojačanu regionalnu suradnju te ustupanje dokaza radi održavanja suđenja za ratne zločine u zemlji gdje optuženici žive, kao djelotvoran instrument u borbi protiv nekažnjivosti počinitelja.

Povodom dvadesete obljetnice ovih zločina Documenta još jednom upozorava na nužnost istraživanja, utvrđivanja i javnog iznošenja činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava, uključujući i sudbinu nestalih. Svi društveni akteri trebali bi posvećeno raditi na priznavanju patnje žrtava, utvrđivanju odgovornosti, zagovaranju pravičnih sudskih postupaka i čuvanju povijesnog pamćenja. Utvrđivanje činjenica o stradalima, kao i kažnjavanje odgovornih za počinjena zlodjela, doprinijet će normalizaciji odnosa, pomirenju, suživotu i izgradnji održivog mira.