hr

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Akcija za ljudska prava (HRA) zatražili su od Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) da obavijesti javnost o rezultatima istrage stradanja zarobljenih vojnih rezervista iz Crne Gore u Vojno-istražnom centru „Lora“ u Splitu, u predmetu pod nazivom „Lora 3“. Radi se o četrnaest pripadnika tzv. nikšićko-šavničke grupe, čija su prava štitila Ženevske konvencije i zakoni Republike Hrvatske. Hrvatskim tužiteljima je dostavljen dokumentarni film „Zlo proljeće“ Radio-Televizije Nikšić iz 2022. godine, u kojem su objedinjena svjedočenja o zarobljavanju i zlostavljanju spomenute grupe vojnika, koja predstavljaju potencijalno važne dokaze za istragu.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu (ŽDOS) od 2007. godine istražuje okolnosti stradanja 14 pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) iz Crne Gore, koji su na hercegovačkom ratištu zarobljeni 1992. i sprovedeni u „Loru“: Radivoja Petkovića, Neđeljka Jankovića, Miljana Šušića, Ratka Simovića, Duška Barovića, Borivoja Zirojevića, Dragomana Doknića, Radomira Vulića, Miloša Perunovića, Ranka Vujovića, Pavla Popovića, Dragana Jakovljevića, Luke Gazivode i Luke Adžića.

Međunarodni crveni križ je u Lori od njih 14 evidentirao samo Luku Adžića, koji je u kolovozu 1992. godine razmijenjen u vrlo teškom psihofizičkom stanju. Godinu dana kasnije, Adžić je umro u Nikšiću. Posmrtni ostaci ostalih 12 pripadnika ove grupe pronađeni su na različitim lokacijama u Bosni i Hercegovini kod Duvna, Mostara i Trebinja. Tijelo Miloša Perunovića još nije pronađeno.

Svi spomenuti vojnici bili su ratni zarobljenici koji su u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom zasluživali zaštitu od mučenja i ubijanja.

 Za 16 godina rada na ovom predmetu, ŽDOS je informiralo javnost samo da „provodi kriminalističko istraživanje“ u predmetu Lora 3, koji se odnosi na zarobljenike iz Crne Gore dovedene u Vojno-istražni centar Lora u Splitu. To istraživanje do danas nije rezultiralo nijednim optuženjem, usprkos opetovanim zahtjevima aktivista Tonćija Majića i Radana Nikolića, iako je za to postojala osnova.

Primjera radi, u predmetima „Lora 1 i 2“, za stradanje i mučenje zarobljenika iz Srbije, po zapovjednoj odgovornosti je već osuđen Tomislav Duić, zapovjednik Vojno-istražnog centra Lora. Zapovjedna odgovornost mogla se primijeniti i ovdje, jer brojna svjedočenja govore o svirepom mučenju zatvorenika iz Crne Gore, također u Lori. Ova svjedočenja, koja su objavljena 2022. godine u dokumentarnom filmu Televizije Nikšić „Zlo proljeće ‘92“ u Crnoj Gori, dostavljena su DORH-u. Preživjeli zatvorenici iz Lore svjedočili su o teškim zlostavljanjima u bloku C, u kojem su se nalazili i zarobljenici iz Crne Gore.

Jedan od preživjelih zarobljenika koji je svjedočio je i Veselin Bojović iz Crne Gore. Osim o teškom zlostavljanju pripadnika nikšićko-šavničke grupe, on je govorio i o patnjama koje je osobno preživio. Smatramo da predmet „Lora 3“ mora obuhvatiti sve crnogorske državljane, kao što je Bojović, koji su u tom logoru bili izloženi mučenju i, moguće, preživjeli.

Apeliramo na nadležne institucije tražeći transparentnost, kako bi se porodice žrtava i javnost upoznali s poduzetim radnjama državnog odvjetništva u ovom predmetu u proteklih 16 godina, kao i razlozima koji sprječavaju procesuiranje odgovornih za stradanje crnogorskih ratnih zarobljenika.

 

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Akcija za ljudska prava

 

Foto: Kompleks Vojno-istražnog centra „Lora“, novija fotografija, REKOM Mreža pomirenja (dostupno ovdje: https://www.glaszrtava.org/vojno-istrazni-centar-lora/)

 

 


 

Projekt ”Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” podržan je kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.