hr | en

U Republici Hrvatskoj odvijaju se suđenja za ratne zločine počinjene u ratu u 1990 – ima. U posljednjih nekoliko godina suđenja su uznapredovala u kvaliteti, zakonski okvir je prilagođen nešto višim standardima, a sva su suđenja prebačena na četiri velika županijska suda (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek) pri kojima su osnovani posebni Odjeli za ratne zločine.

Međutim, zakonski okvir i praksa procesuiranja zločina silovanja u ratu još uvijek u ozbiljnoj mjeri onemogućuju pristup pravdi žrtava seksualnih zločina. Inicijativa mladih za ljudska prava stoga je izradila analizu standarda procesuiranja seksualnih zločina pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, analizu domaćeg okvira te specifična područja u nekim drugim nacionalnim jurisdikcijama. Iz analize je razvidno kako treba prilagoditi hrvatski zakonski okvir naprednijoj međunarodnoj praksi.

Na tribini koja će održati u Kulturno informativnom centru (KIC, Preradovićeva 5, Zagreb) u četvrtak, 17.01. s početkom u 19h biti će govora o problemima u procesuiranju zločina silovanja u ratu pred domaćim pravosuđem u Hrvatskoj te o mogućim rješenjima.

Sudjeluju:

  • Milena Čalić Jelić, Documenta (o analizi slučajeva u kojima su pred domaćim sudovima bili procesuirani seksualni zločini kao dio optužnice)
  • Mario Mažić, Inicijativa mladih za ljudska prava (o pravnim ograničenjima i mogućim rješenjima te o naprednijoj praksi)
  • Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova (o obvezi države da omogući pristup pravdi svim svojim građanima/kama).

Moderatorica:
Danijela Stanojević, novinarka