hr

Danas smo dopunili kaznenu prijavu, koju smo podnijeli 10. studenog 2017. kako bi potaknuli Državno odvjetništvo Republike Hrvatske na učinkovitu istragu i konačno podizanje optužnice protiv počinitelja ratnog zločina protiv civila kao i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika izvršenog u Bogdanovcima. Poslali smo upotpunjeni popis žrtava ratnog zločina izvršenoga u Bogdanovcima u rujnu, listopadu i studenom 1991. godine. Tih mjeseci u Bogdanovcima je poginulo ukupno 124 osobe, 68 vojnika, 47 civila i 9 policajaca.

Podsjetili smo ih i da je pred Višim sudom – Odjeljenjem za ratne zločine u Beogradu proveden kazneni postupak protiv okr. Boška Soldatovića, koji je dana 8. prosinca 2020. godine osuđen presudom br. K Po2 3/14 na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina. Optužnicom Tužilaštva za ratne zločine Srbije stavljeno mu je na teret da je dana 11. studenoga 1991. godine počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl.142.st.1. KZ SFRJ. Kritičnog dana ubio je 9 civila albanske nacionalnosti: Ljulja Barleca, Vera barlecaj, Mrike Barlecaj, Đulja Barlecaj, Kristo Lešaj, Monika Lešaj, Pren Krasnići, Zef Paljušaj i Nikola Paljušaj. Presudom Kž1 Po2 1/21 od 11. lipnja 2021. godine Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je prvostupanjsku presudu.

Temeljem međunarodne pravne pomoći, kao i Sporazuma o suradnji u kaznenim predmetima, Državno odvjetništvo može doći do pravosudne dokumentacije kaznenog predmeta provedenog protiv okr. Boška Soldatovića, u kome, zasigurno, ima korisnih informacija koje bi mogle poslužiti kao temelj za istraživanje počinjenih zločina u Bogdanovcima.

Fotografija: Arhiva HRT

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek

 


 

Nadopuna kaznene prijave nastala je u sklopu projekta ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržanog od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova